Pörögnek a targoncavezetői és a gázcseretelep-kezelői képzések

 

Mintegy negyedével nőtt meg az idén az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma, akik közül a legtöbben a gépkezelői és a gázcseretelep-kezelői tanfolyamokat részesítették előnyben. Az elsőre talán furcsának tűnő preferencialistára mindazonáltal nagyon egyszerű a magyarázat – mondta el a hirado.hu-nak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatóságának vezetője.

Az idei évben negyedével nőtt az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma – ez derült ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. közelmúltban közzétett adataiból. A társaság kimutatásai szerint a gépkezelői tanfolyamok a legkeresettebbek, illetve ezúttal a gázcseretelep-kezelő képzés is felkerült a dobogóra. A Perfekt Zrt. szerint az ipari képzések iránti érdeklődés növekedésének egyik oka, hogy sok vállalat belső átképzésekkel igyekszik pótolni a hiányzó munkaerőt.

Az öt legnépszerűbb ipari OKJ-s képzés a Perfekt Zrt.-nél 2017-ben: 1. targoncavezető, 2. emelőgépkezelő (kivéve targonca), 3. gázcseretelep-kezelő, 4. ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő, 5. nyomástartóedény-gépész.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatóságának adatai szerint is hasonlóan alakult a legnépszerűbb szakképesítések köre az idén. Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató a hirado.hu megkeresésére kifejtette: alapvetően egyszerű az oka annak, hogy miért ezek a szakképesítések a toplistások és miért nőtt az érdeklődés irántuk.

„Az említett szakképesítések úgynevezett szabályozott szakképesítések vagy hatósági szakképesítések, ami azt jelenti, hogy az adott munkakör betöltéséhez szükséges a bizonyítvány megszerzése. A kapcsolódó képzések iránti érdeklődés emelkedésének oka pedig lehet a vállalatok közötti nagyfokú fluktuáció, amelynek eredményeként az új munkavállalót újra ki kell képezni az adott szakképesítésre” – szögezte le a képzési igazgató, hozzátéve: a munkaerőpiacon – főleg a termelői szférában – szinte minden gép, eszköz irányítása, vezetése valamilyen gépkezelői végzettséghez van már kötve, tehát a legtöbb munkafolyamatban megjelenik a képzés szükségessége.

Vörös-Gubicza Zsanett kiemelte ugyanakkor, hogy véleményük szerint ezen a területen – már ami a toplistás rangsort illeti –, túlszabályozottság van jelen. „Ezzel kapcsolatosan több vállalat is megkeresett bennünket a módosítási javaslataival” – fűzte hozzá.

A felnőttképzéseknél, azon belül is általában a munkahelyi képzéseknél megállapítható, hogy azokban az ágazatokban, szektorokban jellemző a képzés, ahol ez jogszabályban előírt. „Gondolok itt például a mérlegképes könyvelőkre, a gázszerelőkre, a villanyszerelőkre, ahol a tevékenység végzése folyamatos továbbképzésekhez kötött. Visszavonásra kerül az engedélye, amennyiben nem végzi el a kötelező képzéseket” – sorolta a képzési igazgató, aki szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara célja az, hogy a vállalatok felismerjék: a humánerőforrás képzése, fejlesztése igenis nagyban hozzá tud járulni a cég hatékonyságának növeléséhez, ezért szükséges a cég profiljába illő továbbképzéseket megcélozni.