Jogi eszközökkel küzdenek tovább az ukrán oktatási törvény ellen

 

A kisebbségi jogokat szűkítő ukrán oktatási törvény hatályba lépése ellenére tovább fogunk küzdeni ellene jogi eszközökkel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük minden óvodánkat, iskolánkat – jelentette ki az MTI-nek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője kedden Ungváron, arra reagálva, hogy az ukrán államfő aláírta a tanügyi jogszabályt.

A kisebbségi jogokat szűkítő ukrán oktatási törvény hatályba lépése ellenére tovább fogunk küzdeni ellene jogi eszközökkel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük minden óvodánkat, iskolánkat – jelentette ki az MTI-nek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője kedden Ungváron, arra reagálva, hogy az ukrán államfő aláírta a tanügyi jogszabályt.

Brenzovics László elmondta: „Sajnálatosnak tartjuk, hogy Petro Porosenko elnök szabad utat engedett az oktatási törvénynek az ukrajnai kisebbségi szervezetek és az Ukrajnával szomszédos államok tiltakozása ellenére. Mi, kárpátaljai magyarok számos alkalommal adtunk hivatalosan hangot aggályainknak, s úgy tűnik, a külföldi nyomás sem volt elegendő ahhoz, hogy az államfő megvétózza a törvényt”.

Diákok az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola folyosóján. MTI Fotó: Nemes János

Megjegyezte, hogy a jogszabály elfogadását üdvözölte az Egyesült Államok, az Európai Unió vezetése pedig hallgatott a kérdésben.

A politikus jelezte, hogy a hatályba lépett törvénnyel kapcsolatban a KMKSZ több jogi lépést kíván tenni, amelyek között szerepel, hogy az ukrán parlament emberjogi biztosától kérni fogja, küldje a jogszabályt normakontrollra az alkotmánybírósághoz. Ha a Legfelsőbb Tanácsban (parlament) sikerül összegyűjteni 40 képviselői aláírást, akkor szintén kérhető lesz a törvény alkotmányossági vizsgálata – emlékeztetett, hozzátéve, hogy vélhetőleg októberben az Európa Tanács emberi jogi biztosi hivatala is napirendre tűzi az ukrán oktatási törvény kérdését.

„A jogszabály ellentmond több nemzetközi egyezménynek”

Elítélte Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kedden az új ukrán oktatási törvényt, mondván hogy a szabályozás alkotmányos jogaitól fosztja meg az ország állampolgárainak egy részét, illetve ellentmond több nemzetközi egyezménynek.

A képviselő az MTI-hez is eljuttatott közleményében kiemelte: ugyan Ukrajna elindult az európai integráció útján, de sajnos utat tévesztett, inkább a nacionalizmust választotta, és a fentről irányított asszimiláció eszközévé tette az oktatási reformot.
„Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy sem az európai normák, sem a jogállamiság nem követendő példa számukra” – fogalmazott.

A törvényt a széles körű nemzetközi felháborodás ellenére, és annak dacára írta hétfőn alá Petro Porosenko ukrán államfő, hogy az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság ukrajnai látogatása során a képviselők többször is felhívták rá a törvényhozók figyelmét, hogy a jogszabály nem felel meg az európai jogi normáknak – közölte Bocskor Andrea.

„A legfelháborítóbb viszont az, hogy a nemzetközi jogvédő szerveztek és intézmények még mindig hallgatnak, s nem állnak ki a több százezer nemzeti kisebbségekhez tartozó ukrán állampolgár alapvető jogáért, ami az anyanyelvhasználatot jelenti. Hol van itt a tanszabadság és a jogegyenlőség védelme?!” – tette fel a kérdést az EP-képviselő.

Az ukrán Ellenzéki Blokk szerint sérti az alkotmányt a törvény

A kisebbségek nyelvén folyó oktatást korlátozó új törvény sérti az alkotmányt és a nem ukrán ajkúak jogait – közölte kedden az Ellenzéki Blokk nevű ukrán párt, és leszögezte, hogy jogi úton támadja meg a törvényt.

„A hatalom nemcsak Ukrajna megítélését rombolja Európa szemében, hanem rombolja a demokráciát és az államot. A törvény nyelvi normái a hatalmon lévők alkalmatlanságáról tanúskodnak” – áll a Viktor Janukovics megbuktatott volt ukrán elnök hívei által alapított ellenzéki párt közleményében.
A párt bejelentette, hogy a bíróságon fog küzdeni a törvény által előírt nyelvi normák eltörléséért.

A Kreml szerint a jogszabály több rendelkezése félresikerült

Elavultnak és félresikerültnek minősítette az ukrán oktatási törvény több rendelkezését Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

„Nem tartjuk korszerűnek és jól sikerültnek ennek a törvénynek egy sor rendelkezését” – hangoztatta Peszkov.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a jogszabály nagyon kemény reagálást váltott ki több, Ukrajnával szomszédos államban. Mint mondta, Moszkvának aggályai vannak a törvény további érvényesítésével kapcsolatban.

Bukarest is sajnálja

A bukaresti parlament és a román külügyminisztérium is közleményben fejezte ki kedden sajnálatát amiatt, hogy az ukrán államfő a korábbi figyelmeztetések ellenére aláírta az új oktatási törvényt, amely előirányozza a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását.

Kemény lépés Szófiából

Szófia meg fogja védeni az ukrajnai bolgár kisebbség jogát arra, hogy az anyanyelvén tanulhasson – jelentette ki Elena Joncseva, a bolgár parlament képviselője kedden.

„Amint az ukrajnai Legfelsőbb Tanács (parlament) elfogadta az új oktatási törvényt, azt javasoltam képviselőtársaimnak és Ekaterina Zaharieva külügyminiszternek, cselekedjenek Magyarországhoz hasonlóan, amely bejelentette, hogy megvonja támogatását Ukrajnától a nemzetközi szervezetekben” – mondta az ellenzéki szocialista pártban politizáló Joncseva.

Aggodalmát fejezte ki a moldovai elnök is

Igor Dodon moldovai államfő is aggodalmát fejezte ki az Ukrajna területén élő moldovai és román kisebbség helyzete miatt az új ukrán oktatási törvény nyomán – közölte kedden Ion Ceban elnöki szóvivő.

„Az államfő aggódik a román és a moldovai kisebbségek helyzete miatt, amelyek a legnépesebb nemzeti közösségek közé számítanak Ukrajna területén. Már érkeztek hozzá folyamodványok a szomszédos ország (Ukrajna) területén élő honfitársainktól, akik attól félnek, hogy megfosztják őket nemzetiségüktől. Úgy véljük, a szabályozás negatív következményekkel bír majd más etnikai csoportokra nézve is, amit bizonyít Ukrajna szomszédainak határozott reakciója is, akik döntésének felülvizsgálatára szólították fel Kijevet” – mondta Ceban.

A szóvivő szerint Dodon a kijevi vezetést arra emlékeztette, hogy Moldovában a kisebbségek nyelvhasználati jogait, így az anyanyelvi oktatásét is biztosítják, s a jövőben is biztosítani fogják.

Szlovákia bizakodó

Szlovákia arra számít, hogy Ukrajna tiszteletben tartja a területén élő nemzetiségek jogait, így az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést – jelentette ki kedden újságíróknak Peter Susko, a szlovák külügyminisztérium szóvivője.

„A szlovák külügyminisztérium érdekelt abban, hogy konzultációkat folytasson az ukrán külügy- és oktatási minisztériummal az adott törvényről” – mondta a szóvivő.

A szlovák külügyminisztérium más kétoldalú kapcsolatok más eszközeit is hajlandó igénybe venni, hogy biztosítsa az (ukrajnai) nemzeti kisebbségek képviselőinek jogait, annak érdekében, hogy ne csökkenjenek az ukrajnai szlovák kisebbség oktatásának jelenlegi normái.