Kitörhet a vulkán Balin, tízezrek hagyták el otthonukat

 

Mintegy ötvenezer ember hagyta el otthonát és keresett ideiglenes menedéket az indonéziai Bali szigetén az Agung vulkán lehetséges kitörése miatt.

A hatóságok cáfolták azokat az interneten terjedő híreket, amelyek szerint már ki is tört a tűzhányó, mondván hogy a világhálón közölt fényképfelvételek egy korábbi, az országban történt kitörést mutatják. Sutopo Nugroho, a helyi katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy a fotók egy teljesen más vulkánnál készültek.

Az indonéz hatóság a legmagasabb, 4-es riasztási szintet hirdetett az Agung vulkán lehetséges kitörése miatt, a “szeizmikus tevékenység jelentős élénkülése” miatt.

Egy tisztviselő elmondta, hogy 49 300 ember él a vulkán közelében, őket tíz táborban helyezték el. Egyesek ugyanakkor nem akarták elhagyni házukat, őket kényszerrel fogják kitelepíteni.

A helyi kormányzó szerint akár 50 ezer ember is menedékhelyekre lesz kénytelen menni: ezek többnyire sportcsarnokok, művelődési házak, illetve rokonok és ismerősök otthonai.

Forrás: Shutterstock

Az Agung vulkán. Forrás: Shutterstock

A vulkán környékén az elmúlt két hétben drámai módon felerősödött a szeizmikus tevékenység. Ennek ellenére a hatóságok azt mondták a turistáknak, hogy nem kell aggódniuk. A Bali északi részén lévő Agung mintegy 70 kilométerre van a turistaparadicsomként ismert Kuta településtől. Az embereknek azt tanácsolták, hogy maradjanak legalább 9 kilométerre a krátertől.

Balin a Ngurah Rai nemzetközi repülőtér rendben működik azóta, hogy a pénteken emeltek a riadókészültség szintjén. A 3031 méter magas Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Akkor mintegy 1200 ember halt meg.