Átadták Az év ökoturisztikai létesítménye 2017 díjakat

 

A látogatóközpont és tanösvény kategóriában három létesítményt díjaztak a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közös, Az év ökoturisztikai létesítménye 2017 pályázatán szeptember 25-én, Budapesten.

Az év ökoturisztikai tanösvénye díjat a badacsonyörsi Folly Arborétum, Az év ökoturisztikai látogatóközpontja kitüntetést pedig a soproni Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont kapta. Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 különdíjat az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont kapta.

MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a díjátadón elmondta: a cím elnyerésére 2010 óta pályázhatnak ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői – nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások – ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

Az idei pályázatra 9 pályamunka érkezett, ezeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Idén először gyűjteményeskertek és arborétumok is pályáztak. Hozzátette: az előzetes értékeléskor a bírálóbizottság azt vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek.

Pontozták a többi között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét, interaktivitását is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték.

A pályázat nyolc éve alatt 130 pályázat érkezett, eddig 9 látogatóközpont és 8 tanösvény nyert a pályázaton – ismertette. Dr. Rácz András elmondta, hogy tervezik a pályázat átalakítását a résztvevők körének bővítésével.

Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója elmondta: az ökoturizmus lehet az a kiemelt termék belföldön, ami segíti a tartózkodási idő növekedését a nem turisztikailag frekventált térségekben mind a négy évszakban. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 és Az év ökoturisztikai tanösvénye 2017 címet.