A kormány támogatja a hallássérült embereket

 

A fogyatékos emberek, köztük a hallássérültek számíthatnak a kormányra, hiszen ügyük a társadalom közös ügye - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a hallássérültek világnapján az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és a civil szervezetekkel, a fenntartókkal, valamint az érintettek képviselőivel. Ennek a párbeszédnek köszönhetően az elmúlt években jelentős előrelépés történt – írták.

A kormány a fogyatékos emberek mindennapjait megkönnyítő programot indított az idén tavasszal: a 4 milliárd forint keretösszegű uniós projekt célja a fogyatékkal élők közszolgáltatásokhoz történő hozzáférésének javítása, valamint a társadalmi felzárkózás folyamatának erősítése.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) 2017-ben 500 millió forint kiegészítő költségvetési támogatásban részesült a KONTAKT videotolmács szolgáltatás fenntartására. A szolgáltatás 2013-ban uniós projekt keretében indult, és a célként kitűzött 1000 fő felhasználói számot 50 százalékkal meghaladva, a felhasználók számának folyamatos növekedése mellett üzemel – tették hozzá.

A kormány tavaly megemelte a térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás finanszírozására fordított összeget is 420 millió forintra – sorolták.

A közlemény kitér arra, hogy az idén Budapest ad otthont a Siketek Világszövetsége 3. Nemzetközi Konferenciájának, amely megszervezését a minisztérium összesen 60 millió forint támogatással segíti.