Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett

 

A madridi központi kormányzat szombaton átvette az irányítást a katalán rendőrség felett az október 1-jére kitűzött katalán függetlenségi népszavazás előtt.

A spanyol ügyészség utasítására a katalán rendőrséget, a Mossos d’Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezik – erősítette meg a madridi belügyi tárca szóvivője megkeresésekre reagálva, miután ilyen tartalmú értesülések jelentek meg a helyi sajtóban.

Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos ugyanakkor közölte, hogy a regionális rendőrség nem fogadja el ezt a döntést.

A katalán rendőrséget olyan vádak érték, hogy “kevésbé elkötelezett” a spanyol csendőrséggel való együttműködésben.

Barcelona, 2017. szeptember 22. A katalán függetlenségi mozgalom zászlajával tüntetnek a spanyol kormány ellen Barcelonában 2017. szeptember 21-én. Az előző napon a spanyol csendőrség az október 1-re kiírt referendumra készült szavazólapokat foglalt le a katalán regionális gazdasági minisztériumban és más katalán kormányzati épületekben tartott házkutatásán, valamint több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a katalán kormány tevékenységét törvénysértőnek minősítette. (MTI/AP/Manu Fernández)

Barcelona, 2017. szeptember 22.
A katalán függetlenségi mozgalom zászlajával tüntetnek a spanyol kormány ellen Barcelonában 2017. szeptember 21-én. Az előző napon a spanyol csendőrség az október 1-re kiírt referendumra készült szavazólapokat foglalt le a katalán regionális gazdasági minisztériumban és más katalán kormányzati épületekben tartott házkutatásán, valamint több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a katalán kormány tevékenységét törvénysértőnek minősítette. (MTI/AP/Manu Fernández)

A spanyol kormány és igazságügy számos intézkedéssel próbálja elejét venni az október 1-jére kitűzött referendumnak, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett. A spanyol csendőrség a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására irányuló akciókban az elmúlt napokban 14 magas beosztású katalán tisztviselőt vett őrizetbe ideiglenesen, majd engedett később szabadon, emellett tízmillió szavazólapot és másfél millió plakátot foglalt le. Az intézkedések ellen tüntetve tízezrek vonultak utcákra Katalóniában.

Madrid időközben bejelentette, hogy a spanyol rendőrség és a csendőrség további alakulatait küldik Katalóniába.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szombaton pártjának, a konzervatív Néppártnak Palma de Mallorcán tartott regionális tanácskozásán ismételten azt hangoztatta, hogy a népszavazást nem fogják megtartani. Mindennek ellenére Carles Puigdemont, az autonóm katalán kormány vezetője továbbra is kitart a referendum mellett. Clara Ponsatí oktatásügyi katalán tanácsos biztosított mindenkit, hogy a választóhelyiségek október 1-jén kinyitnak.