Óvatosan: a Google töröl, de az Apple sem kedvesebb

 

Elméletileg a Google Drive bevezetése óta a keresőóriás biztonsági másolatokat tárol az alkalmazásadataikról, névjegyeikről, naptárról, jelszavaikról az Android felhasználóknak.

A biztonsági másolat segítségével aztán az androidos felhasználó, ha például újratelepíti gyári beállításokkal a lelassult, döcögő mobilját, vagy mondjuk vírustámadás miatt veszti el az adatait, könnyen helyreállíthatja azt a Drive felhőjéből.

Elméletileg.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy Reddit felhasználó, Tanglebrook ugyanis posztjában közzétette, hogy a Google valójában csak addig tárolja a mentést, amíg a felhasználó az eszközét használja. Ami a gyakorlatban két hónapot jelent: utána hamarosan törlik.

Minden beállítás és adat elvész a Drive-ról.

Tanglebrook úgy vette ezt észre, hogy mikor néhány hónapos iPhone használat után visszatért a Nexus 6P-hez, a Google Drive-on már nem találta a mentést.

Aztán kapcsolatba lépett a Google-lal, s kiderült, hogy a felhasználói szerződés fellelhetetlenül sokadik pontjában tényleg szerepel, hogy záros ideig tárolják csak a biztonsági mentését.

A Google támogatási oldala úgy fogalmaz, hogy ha két hétig nem használjuk az eszközt, akkor megjelenik a mentésnél a lejárati dátum és 54 nap múlva törlik a visszaállításhoz szükséges könyvtárat. Nincs felszólítás, emlékeztető: törlik.

Ez amúgy nem csak Google probléma.

Az Apple hasonló gyakorlatot folytat, szintén megsemmisíti a régi iOS biztonsági másolatokat.

Támogatási oldaluk világosan közli, hogy “ha nem készítünk biztonsági másolatot az iOS készülékünkről az iCloudra 180 napig vagy tovább, az Apple fenntartja magának a jogot, hogy törölje az eszköz iCloud biztonsági másolatát”.