Most választják a kőszegi borkirálynőt

 

Már ma kezdődik a hagyományos szüreti fesztivál Kőszegen.

Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, borverseny, borkirálynő-választás és jelmezes felvonulás is része lesz a hagyományos szüreti fesztiválnak a hétvégén Kőszegen.

A Nemzetközi Fúvószenekari Találkozón nyolc fúvószenekar lép fel szeptember 23-án, szombaton délelőtt 10 órától a történelmi kisváros főterén, ahol délután két órától jelmezes szüreti felvonulást is rendeznek.

A kőszegi szőlőjövés alkalmából tartott ünnepség Jurisics téren 2014. április 24-én. A kőszegi szőlősgazdák 1740 óta minden évben Szent György napján a hajnalban metszett szőlőhajtásokat összegyűjtik és bemutatják a város vezetőjének, aki elrendeli a hajtás berajzolását a Szőlőjövések Könyvébe. Amióta az eredeti könyv betelt, a Vaihingen testvérvárostól kapott új könyvbe nemcsak a kőszegi hajtásokat, a testvértelepülés szőlőinek hajtását is feljegyzik. A kőszegi szőlőjövés hagyománya 2013 szeptemberében felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára. MTI Fotó: Kászoni László

Kőszeg – Jurisics tér
MTI Fotó: Kászoni László

A város borát idén hét borászat 11 bora közül választja ki csütörtökön a kőszegi elöljárókból álló zsűri, pénteken koraeste pedig a borverseny eredményhirdetését követően megválasztják az idei kőszegi borkirálynőt is, aki egy éven át ezt a címet viselve vesz részt a város ünnepi eseményein.

A péntek délutántól vasárnap estig tartó szüreti vigasságon színes kulturális és szórakoztató programmal várják az érdeklődőket, pénteken este például a Beatrice együttes ad koncertet, szombaton este szüreti bált tartanak, vasárnap este hét órától pedig a Kelemen Kabátban ad koncertet.