Kórházmissziós program valósul meg Gyertyánligeten

 

A Katolikus Karitász és a Via et Vita Nagycsaládos Egyesület együttműködésében újabb kórházmissziós program valósul meg Gyertyánligeten, a szórványban élő magyar lakosság körében, szeptember 23–24-én.

A két nap alatt a 4 magyar orvosból álló önkéntes csapat mintegy 140 gyermek szűrővizsgálatát látja el. Mozgásszervi, fogászati, szemészeti és gyermeknőgyógyászati vizsgálatokkal segítik a mintegy 600 fős szórvány magyar lakosság egészségügyi ellátását.

A kiutazó orvosok önkéntes szolgálatban vesznek részt a programban, felajánlva az utógondozás lehetőségét is a szükséges esetekben. A fogászati szűrés keretében két alkalommal a helyes fogápolásra is megtanítják a gyermekeket.

Két évvel ezelőtt indult a kórházmissziós program

A Katolikus Karitász két évvel ezelőtt indította el kórházmisziós programját, amelyben állandó együttműködő partnere a kárpátaljai Kezünkben a Jövő Alapítvány. A program keretében a segélyszervezet már számos akcióval kapcsolódott be három város, Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházainak támogatásába.

Emellett két másik egészségügyi intézményt is támogatnak. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére az elmúlt években közel 10 millió forintos támogatást biztosított a segélyszervezet.

Az Ungvári Városi Gyermekkórházat életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel segítették, valamint több betegszoba bebútorozását vállalták.

A kórház 110, valamint a csapi intézmény 30 ágya a város és a járás összesen 38 ezer gyermekét hivatott ellátni. A Munkácsi Megyei Gyermekkórházat élelmiszer-adománnyal segítették, valamint a gyermekonkológiai osztálynak egy korszerű infúziószabályozó készüléket adományoztak.

A közelmúltban a Katolikus Karitász a Beregszászi Járási Kórház Gyermekosztályának fürdőszobáját újította fel. Az elmúlt évben egy vízvezeték állványzat cseréjét támogatta a segélyszervezet, idén nyáron pedig a rendkívül rossz állapotban lévő fürdőszobában megújult a vízvezeték, a villanyhálózat és új burkolatot kapott a helyiség.

A Via et Vita Nagycsaládos Egyesülettel együttműködve több alkalommal vittek ruha-, könyv-, játék- és élelmiszer-adományokat a szórványban élő magyarság megsegítésére.