Egyelőre hallgat az Arecibo Obszervatórium

 

A Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium csütörtökön még nem működött, miután a Maria hurrikán szerdán végigsöpört a szigeten, a vele járó pusztulás teljes áramkimaradást hozott.

Az obszervatórium Puerto Rico északnyugati részén található, a világ második legnagyobb rádióteleszkópjának otthona. Elhelyezkedése miatt majdnem teljesen megtapasztalhatta a délkelet-északnyugat irányba tartó, 4-es kategóriájú vihar erejét.

Míg egész héten zárva tartják a hurrikán miatt, maréknyi személyzet a helyszínen maradt, hogy ott várja ki a vihar elvonultát.

Az Egyetemi Űrkutatási Társaság (USRA) szakemberei igyekeznek felmérni az obszervatóriumot ért károkat. Csütörtök délutáni közleményükben még azt írták, nincs kapcsolatuk a létesítménnyel. Az egyik szakember Arecibo városából rövidhullámú rádióadásokkal elérte őket, kidöntött fákról, áramkimaradásról, megrongált házakról és járhatatlan utakról számolt be.

A Maria hurrikán Puerto Rico felett szeptember 20-án. (Fotó: NASA/GOES)

A Maria hurrikán Puerto Rico felett szeptember 20-án. (Fotó: NASA/GOES)

Az USRA egyike a Nemzeti Tudományos Alapítvány által az Arecibo Obszervatórium működtetésével megbízott szervezeteknek.

A közleményben azt is kifejtik, hitük szerint a személyzet nincs veszélyben, mivel vannak generátoraik, kútvizük és rengeteg élelmük. Lévén a helyzet percről percre változik, mindent megtesznek, hogy kapcsolatba tudjanak lépni az ott maradottakkal.
Csütörtök esti Twitter-beszámolójuk szerint ez sikerült is, mindenki biztonságban van a létesítményben, amelyben keletkezett ugyan némi kár, de részleteket egyelőre nem tudnak.

Egy arecibói időjárási állomás óránkénti 126 kilométeres szeleket rögzített szerda reggel, a széllökések sebessége elérhette az óránkénti 174 kilométert is.

Az obszervatórium szakemberei hétfőn jelentették be, hogy megkezdték a felkészülést a hurrikán érkezésére, ami felölelte a teleszkóp, a létesítmény és a műszerek védelmének biztosítását.

A Maria érkezése két hét alatt a második eset, hogy a teleszkópot üzemeltetőknek trópusi ciklonra kellett felkészülniük. Az Irma hurrikán szeptember 6-án haladt el a szigettől északra, nem okozott jelentősebb kárt az obszervatóriumban.

Az Arecibo Obszervatórium  Puerto Ricóban. (Fotó: AFP)

Az Arecibo Obszervatórium Puerto Ricóban. (Fotó: AFP)

A hatvanas években megépített Arecibo Obszervatórium a világ második legnagyobb rádiótávcsöve, tányérantennája 305 méter átmérőjű. A csillagászok rajta keresztül aszteroidákat, bolygókat, pulzárokat, galaxisokat és a sötét anyagot tanulmányozhatják. Az óriási készülékkel emellett jeleket is küldenek az űrbe a földönkívüli civilizációk felkutatásának reményében, és esetleges, más világról érkező jelek után is hallgatóznak.

Az Arecibo egyik legutóbbi célpontja a Florence-aszteroida volt, amely szeptember elsején több mint hétmillió kilométeres távolságban haladt el mellettünk. A teleszkóp és más készülékek révén megállapították, hogy két holdja van.