Washington újabb szankciókkal sújtotta Észak-Koreát

 

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta csütörtökön Észak-Koreát.

Donald Trump amerikai elnök New Yorkban elmondta, hogy az általa elrendelt büntetőintézkedések olyan magánszemélyeket, vállalatokat és  pénzintézeteket céloznak, akik, illetve amelyek a többi között a textilipari, halászati, kézműipari és információs technológiai ágazatokban folytatnak kereskedelmet Észak-Koreával.

Trump szerint emellett az amerikai kormányzat szankciókkal fenyegette meg a phenjani rezsimmel folytatott kereskedelmet pénzelő külföldi bankokat is. ”A külföldi bankoknak világos választási lehetőségük lesz, velünk vagy Phenjannal üzletelnek” – hangoztatta az amerikai elnök Abe Sindzó japán kormányfővel és Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartott csütörtöki munkavacsoráján.

A büntetőintézkedések emellett az észak-koreai hajózást, illetve a kommunista állam teljes kereskedelmi kapcsolatrendszerét is érintik majd. Trump szerint a kínai központi bank már utasítást adott a kínai kereskedelmi bankoknak, hogy függesszék fel az üzleti kapcsolataikat Észak-Koreával.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy elvágják a phenjani rezsim atomprogramját lehetővé tevő pénzügyi forrásokat. Trump emellett Phenjan elleni további lépésekről is egyeztetni akar Japánnal és Dél-Koreával. Ugyanakkor arra az újságírói kérdésre, hogy lehetséges-e még a párbeszéd Észak-Koreával, úgy válaszolt: “Miért is ne?” Abe Sindzó támogatásáról biztosította a szankciókat, amelyek szerinte a nyomásgyakorlás újabb fokozatát jelentik az észak-koreai vezetéssel szemben.

Az EU szigorítani fogja a Phenjannal szembeni szankcióit

A névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy az ülésen megegyezés született a gazdasági korlátozások szigorításáról, amelyek így kiegészítik az ENSZ büntetőintézkedéseit. Brüsszelben úgy tudni, a döntés nyomán meg fogják tiltani a beruházásokat Észak-Koreában, és az oda irányuló kőolajexportot, valamint nyolc újabb természetes személyt vesznek fel az EU szankciós listájára, és a korlátozások így már 104 magánszemélyt és 59 céget fognak érinteni.

Bennfentes források szerint emellett az Európában dolgozó észak-koreai vendégmunkások által hazautalható összeget is jelentősen korlátoznák, és bővítenék a kiviteli korlátozás alá eső luxuscikkek körét. Az előzetes megállapodást várhatóan október 16-án fogják hivatalosan is elfogadni az uniós külügyminiszterek.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő nemrég hangsúlyozta: a szigorúbb és hatékonyabb intézkedések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy rá lehessen kényszeríteni Észak-Koreát a válság tárgyalásos rendezésére.

Az Európai Unió 2006-ban rendelt el szankciókat Észak-Korea ellen a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programok miatt. Az EU legutóbb múlt héten szigorított a távol-keleti országgal szembeni szankciókon. Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan egy hónapon belül két ballisztikus rakétát is átlőtt Japán felett, szeptember elején pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre.