Válságban a francia Nemzeti Front

 

Távozásra kényszerült Florian Philippot, a francia Nemzeti Front alelnöke. A pártelnök Marine Le Pen legfőbb bizalmasának számító politikus maga jelentette be csütörtökön, hogy kilép a jobboldali pártból, amelyben a tavaszi elnökválasztás óta nem szűnik a vezetők közötti torzsalkodás.

A Nemzeti Fronton belül erős törésvonal rajzolódott ki az elmúlt években. Az egyik oldalon a baloldalról érkezett Florian Philippot alelnök által képviselt szuverenista program hívei állnak. Az ő nevéhez fűződött 2011 óta a párt arculatváltása és szakítása az alapító Jean-Marie Le Pen által képviselt szélsőséges nézetekkel. A Philippot által kidolgozott, a társadalmi és szociális kérdésekre koncentráló programnak az alappillére az eurózónából történő kilépés és a nemzeti valuta visszaállítása. A tavaszi elnökválasztási kampányban Marine Le Pen ezt a vonalat képviselte.

A másik, gazdaságilag liberálisabb irányvonalú tábor elnapolná a monetáris kérdést, és visszatérne az FN korábbi témáihoz, a bevándorlás és az iszlám elutasítására épülő identitási kérdésekhez, illetve a jobboldali értékrendje alapján a jobbközép Köztársaságiak jobbszárnyához közelítene.

A hónapok óta tartó belső vita után Marine Le Pen a hét elején azzal vádolta meg Florian Philippot-t, hogy érdekellentétben áll a pártban, amióta Les Patriotes (A hazafiak) néven politikai egyesületet alapított. A pártelnök azt kérte az FN stratégiai és kommunikációs alelnökétől, hogy válasszon a párton belüli tisztsége és az egyesületi elnöksége között, de attól függetlenül megvont tőle minden stratégiai és kommunikációs megbízást, Philippot csak az alelnöki címét tarthatta meg.

A párton belüli helyzete Marine Le Pen alulmaradása után rendült meg

“Azt mondták, hogy semmivel foglalkozó alelnök vagyok mostantól. Nincs kedvem nevetségessé válni. Soha nem volt kedvem ahhoz, hogy semmit se csináljak, tehát otthagyom a Nemzeti Frontot” – mondta csütörtökön Florian Philippot a France2 közszolgálati televízió reggeli műsorában. “A politikai elkötelezettségem érintetlen. Harcolok tovább” – tette hozzá az alelnök, aki két nappal ezelőtt azt mondta, hogy “pisztolyt tartottak a halántékához”.

La Plaine-Saint-Denis, 2017. április 5. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltje (k) elektromos cigarettát szív az áprilisban kezdődő franciaországi elnökválasztáson induló tizenegy jelölt televíziós vitaestjének szünetében a BFM TV és a CNews kereskedelmi csatornák La Plaine-Saint-Denis-i stúdiójában 2017. április 4-én. Mögötte Florian Philippot, az FN alelnöke (j2) és Gilbert Collard, az FN parlamenti képviselője (j3) látható. (MTI/EPA pool/Lionel Bonaventure)

La Plaine-Saint-Denis, 2017. április 5.
Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltje (k) elektromos cigarettát szív az áprilisban kezdődő franciaországi elnökválasztáson induló tizenegy jelölt televíziós vitaestjének szünetében a BFM TV és a CNews kereskedelmi csatornák La Plaine-Saint-Denis-i stúdiójában 2017. április 4-én. Mögötte Florian Philippot, az FN alelnöke (j2) és Gilbert Collard, az FN parlamenti képviselője (j3) látható. (MTI/EPA pool/Lionel Bonaventure)

A homoszexualitását nyíltan vállaló 35 éves Florian Philippot 2011 végén lett Marine Le Pen pártelnök elnökválasztási hadjáratának stratégiai igazgatója a 2012-es kampányban, majd a párt egyik legismertebb vezetőjévé vált, mindennapos vendége volt a televízióknak. A párton belüli helyzete az után rendült meg, hogy az idei elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.

Nem ez az első válság az FN történetében

Jóllehet Marine le Pen az FN minden idők legjobb eredményét érte el az elnökválasztáson – a május 7-i második fordulóban 33 százalékos támogatottsággal rekordszámú, mintegy 10,7 millió szavazó állt mellé -, de ez kevesebbnek bizonyult a kitűzött célnál, amely legalább negyvenszázalékos eredmény elérése volt. Az elnökjelöltek közti utolsó televíziós vitát, majd az elnökválasztást követően Marine Le Pen alkalmasságát nyíltan vitatni kezdték a párton belül, de sokan a Florian Philippot által képviselt programot hibáztatták a kudarcért.

Nem ez az első válság az FN történetében. Marine Le Pen, aki 2011-ben vette át a párt irányítását, elhatárolókodik apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen rasszista és holokauszttagadó nyilatkozataitól, s tudatosan próbálja meg pártját szalonképesebbé tenni. Apját a gázkamrákról tett kijelentésének megismétlése miatt 2015-ben ki is zárta a Nemzeti Frontból. A döntést Jean-Marie Le Pen megtámadta a bíróságon, amely visszahelyezte a tiszteletbeli elnöki pozícióba. Apa és lánya azóta politikai ellenfélnek tekinti egymást.

2018-ban kongresszust tart Marine Le Pen

Marine Le Pen az elnökválasztást követően az FN újralapítását ígérte új névvel és új irányvonallal. Ennek érdekében az FN 2018 márciusban tart kongresszust. Florian Philippot szerint “ez az újraalapítás szörnyű visszalépés lesz, az FN-t utolérték a régi szellemek”.

A felmérések szerint a franciák 32 százaléka jelenleg a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont tekinti a kormányzat igaz ellenzékének, s csak 14 százalék Marine Le Pent.