Orbán: Magyarország nem akar lemondani a világban elfoglalt helyéről

 

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Béres Gyógyszergyár szolnoki gyára kapacitásbővítő beruházásának avatásán. Kiemelte, a magyarokban van tehetség a gyógyszeriparhoz, és mivel nem akarunk lemondani a világban elfoglalt helyünkről, fejleszteni kell a magyar gyógyszeripari gyárakat.

Több mint két évtizedes fennállásának legnagyobb fejlesztését valósította meg a Béres Gyógyszergyár Szolnokon. A 3,2 milliárd forintos beruházással új üzem kialakítása, valamint a logisztikai raktár kapacitásbővítése valósult meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a megnyitó ünnepség keretében tartott beszédében úgy fogalmazott: „bizonyos értelemben én is a családhoz tartozom, a >nemzet béresei< közé sorolom magam.”

Magyarországnak fontosak a hazai vállalatok, hiszen egy ország nem építhet pusztán a külföldi vállalkozásokra – mondta a miniszterelnök Szolnokon. Meg kell becsülni a családi vállalkozásokat, a magyar kormány eddig is és ezután is támogatni fogja őket. A család a legerősebb kötelék, egy vállalkozásnak, amely a családra épít, erősebb az országhoz való kötőereje is – fejtette ki. Aki nem elég bátor ahhoz, hogy megméresse magát a nemzetközi térben, az a modern világgazdaság körülményei közepette hosszú távon jelentős sikereket jegyző vállalatként semmiképpen sem maradhat talpon”- fogalmazott.

Kiemelte, a Béres Gyógyszergyár nem éri be a magyar piaci jelenléttel, az Egyesült Királyságtól Oroszországig képviselteti magát a nemzetközi piacon is.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzeme kapacitásbővítő beruházásának avatásán 2017. szeptember 21-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor szavai szerint olyan országra van szükség, amely elég erős ahhoz, hogy ahol fejlődési lehetőséget, előrelépést lát, ott megpróbál segítséget nyújtani. Az a program, amellyel az Európában közepes méretűnek, de Magyarországon már nagynak számító – a Béreshez hasonló – vállalatokat támogatják, azért jött létre, hogy a vállalkozások és az ott dolgozók is érezzék: az ő munkájuk az egész magyar nemzeti közösség számára fontos – mondta.

A 3,2 milliárd forintos beruházás közel fele, azaz 1,5-1,6 milliárd forint állami támogatás, amellyel 60 új munkahely jön létre. A kormányfő szerint ez a fejlesztés nem csupán a szolnokiak, de az egész ország javát szolgálja. Felhívta arra a figyelmet, hogy nem csupán a piacra lépőket kell támogatni, nem szabad elfelejteni azokat a vállalkozásokat sem, amelyek már letettek valamit az asztalra – emelte ki.

A magyar ipartörténet azt mutatja, hogy a magyar gyógyszeripar mindig kiválóan teljesített – emlékeztetett a miniszterelnök, hozzátéve: ez is egy újabb ok, amiért támogatják a beruházást. Orbán Viktor szerint a magyarokban van tehetség a gyógyszeriparhoz, a magyar ipartörténet alapján ebben a szektorban mindig kiválóan teljesítettünk. Nem akarunk lemondani a világban elfoglalt helyünkről, ezért van szükség a hazai gyógyszeripari gyárak fejlesztésére – tett egyértelművé.

 


A Béres Gyógyszergyár kapacitásbővítő beruházásának avatása Szolnokon

Fontosnak nevezte a beruházás azért is, mert a rendszerváltás után nehéz helyzetbe került Szolnokon valósult meg. A városnak újra van ipari kapacitása, a munkanélküliség 4 százalék körüli, közel a teljes foglalkoztatáshoz. A magyar kormány figyel a szolnokihoz hasonló városokra – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök beszédében kiemelte a cég értékrendszerét, és úgy fogalmazott: „a modern világban minden cégnek arculata van, ennek a cégnek pedig arca és személyisége, amiért elismerést érdemel.” Továbbá utalt a cég alapítójának korábbi üzenetére, hogyan lehet etikusan összekapcsolni a gyógyítást a fejlesztéssel. Végezetül felsorolta a cég társadalmi felelősségvállalásával összefüggésben lévő tevékenységeit.

„A Béres vállalat sikere egyben Magyarország sikere is” – zárta beszédét a miniszterelnök.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elmondta: a  beruházással a teljes egészében GMP minősítésű  - helyes gyártási gyakorlat tanúsítványú – gyártóterület nagysága eléri a 3700 négyzetmétert, a gyártási kapacitás csaknem duplájára nő, a raktározási kapacitás 40 százalékkal bővült.

A beruházás során 1027 négyzetméter új, GMP minőségű folyamatgyógyszergyártó terület jött létre, így az a korábbi 2712 négyzetméterről 3739 négyzetméterre, azaz 38 százalékkal nőtt.

Az alap-és csomagolóanyag, valamint a késztermék  raktárak 1102 négyzetméterrel bővültek, területük 2382 négyzetméter lett. A tárolási tárhelyek száma a korábbi 1571-ről 2200-ra emelkedett, ez 40 százalékos bővülést jelent.

A beruházás során 1316 négyzetméteren alakítottak ki gépészeti és szociális területeket, ebből 1231 négyzetméter az új üzemhez, 85 négyzetméter a raktárakhoz kapcsolódik. Így az új építésű összterület 3445 négyzetméter.

Megvásároltak és üzembe helyeztek egy-egy kompaktáló berendezést, tablettázógépet, filmbevonó berendezést, fiolás beszámoló-és csomagológépsort, valamint egy zárt rendszerű komplex porkezelés technológiai rendszert. A minőségellenőrző laboratóriumba egy ICP vizsgálati eszközt szereztek be.

A vállalat éves termelési volumene dinamikusan nő, ma már 13 millió csomagolási egység fölé emelkedett. A feldolgozott alap-és csomagolóanyag együttes mennyisége körülbelül 1000 tonna évente.

A helyben foglalkoztatottak száma a kezdeti  64-ről 279-re nőtt, amelyből 60 embert  2017-ben , a most elkészült beruházásnak köszönhetően vettek  fel.

Az elmúlt több mint két évtizedben a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzemében , a jelenlegi beruházást is figyelembe véve, 7 milliárd forint értékben történt ingatlan-, gép- és eszközfejlesztés. Továbbá energia-megtakarítási és környezetvédelmi beruházás, valamint integrált vállalatirányítási rendszert is bevezettek. A korábbi fejlesztések jelentős része önerőből valósult meg, 296 millió forint hazai és uniós pályázati forrásokkal kiegészülve.

A Béres Gyógyszergyárnak Szolnokon kívül még Budapesten és Miskolcon van telephelye.

A nyilvános cégadatok szerint a Béres Gyógyszergyár Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban több mint 10 milliárd 576 millió forint volt, 2015-ben meghaladta a 20 milliárd 802 millió forintot. A társaság  adózott eredménye  ugyanezen időszakban több mint  3 milliárd 286 millió forintra nőtt a 2015. évi több mint 1 milliárd 494 millió forintról.