Öldöklő verseny a debreceni ingatlanokért

 

A gazdasági fellendülés miatt gyorsan fejlődik Debrecen és agglomerációjának ingatlanpiaca. A megyeszékhely lakáspiaca is igyekszik lépést tartani ezzel az irammal.

A kétszázezres lélekszámú Debrecen újabb jelentős infrastrukturális beruházásokat tervez: gyárat, ipari parkot, irodaházakat, erőművet építenek. Mindez jelentős munkaerőigénnyel jár, az új dolgozók pedig nyomást gyakorolnak a városi és környező települések ingatlanpiacára, amit az egyetemista diákok és a külföldiek amúgy is pörgésben tartanak.

Hajdú-Bihar megye országos összevetésben tavaly az ötödik helyen állt 14 százalékos ingatlanár-emelkedésével, Debrecen azonban önmagában 16 százalékkal lett drágább egy év alatt. Idén pedig, ha csökkenő ütemben is, de várhatóan még tovább emelkedik az átlagos négyzetméterár. A 236 ezer forintos értékkel Debrecent most csak Győr előzi meg a vidéki városok közül – értékelte az adatokat Nagy Péter, az OTP Ingatlanpont régióvezetője.

A szakember tapasztalata szerint a városközpont és a Nagyerdő környéke a leginkább kelendő, de nagy a verseny a kisebb, alacsonyabb árú ingatlanokért is. Ezeket főleg az egyetemisták bérlik, illetve vásárolják meg. Befektetési szándékkal külföldiek is megjelentek, elsősorban ukrán és román magánszemélyek. Panellakást 9 millió forinttól lehet most venni a városban, a kertesházak ára ennek többszörösére is rúghat. A piacra rátaláltak a beruházók is, újépítésű ingatlanprojektből 5-10 és 20-30 lakásosak is indulnak a jövőben, de jelenleg már mintegy 350 társasházi lakás építése folyamatban van.

 

Bővebben a témáról itt olvashat.