Kutatási programot indított a négy orvosképző egyetem

 

A program fő céljai a gyomor-bélrendszer, a szív-, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése.

Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet indított 1,47 milliárd forintos uniós támogatással a négy orvosképző egyetem – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a kutatási program fő céljai a gyomor-bélrendszer, a szív-, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése.

A projekt a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig igyekszik átfogni az orvostudományi kutatások csaknem teljes vertikumát. Erre kitűnő lehetőséget ad a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködés, valamint az egyes intézményekben már ma is működő erős kapcsolat az alapkutatás és a klinikum között.

A négy szervrendszert érintő kutatások három fő irányt érintenek számos hazai és nemzetközi kutatócsoport együttműködésében: élettan és kórélettan, regeneráció, terápia.

Az ígéretes projekt során vizsgált betegségek – mint az érelmeszesedés, cukorbetegség, szívelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis – közül a legtöbb korai halálozáshoz vezet, és komoly kihívás az orvosoknak. A várható kutatási eredmények hozzájárulhatnak e betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez.

A résztvevők a projekt eredményeképpen előreláthatólag jelentős, az unió által támogatott kutatási pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni. A pályázatban vállalt tudományos munkába hallgatókat és fiatal kutatókat is bevonnak: a kutatói utánpótlást támogató programokban a tervek szerint 66-an vesznek részt, köztük 19 új fiatal szakember – áll a közleményben.