Jó pár napig szükség lesz még az esőkabátra

 

Itthon az egész országban, szinte egész csütörtökön ömlött az eső. Miskolc peremterületén akár ideiglenes vízhiány is lehet, mert a leesett nagy mennyiségű csapadék zavarossá tette a bükki karsztforrások vizét. A Nagykunságban pedig annyi eső esett egy nap alatt, mint amennyi egész hónapban szokott.

Csak csütörtök délelőtt több mint 20 mm-nyi eső esett Miskolcon. A meteorológusok hat óránként vizsgálták a lehullott csapadékmennyiséget. Egész nap megállás nélkül zuhogott az eső a városban. A lezúduló csapadék zavarossá tette a bükki karsztforrások vizét, így Miskolc peremterületein ideiglenes vízhiány léphet fel.

Esővel és hideg, viharos széllel érkezett meg a lehűlés Szolnokra is. A nappali órákban alig 12 fokot lehetett mérni a városban.

Esztergomban elmosta az eső az idei Európai Mobilitási Hét programjait. Több száz óvodás vonult volna fel a város központjában. A szervezők attól tartanak, hogy a holnapi rendezvényt is le kell mondani.

A fővárosban is előkerültek az esernyők. Volt, akinek a viharos szél kicsavarta a kezéből az ernyőt. Mások nejlonzacskót vagy kapucnit húztak a fejükre, hogy ne ázzanak bőrig.

A viharos lökésekkel kísért szél pedig a hőérzeten is ront – erről beszélt a Híradónak az M1 meteorológusa. Tóth Tamás azt mondta, már eddig is nagyon komoly csapadékmennyiség hullott le az ország egyes területeire. A mostani nagy esőzés főként az ország középső részét érintette.

A meteorológus hozzátette: a jövő hét elejéig folytatódik az esős időjárás, néhol a maihoz hasonló, erős széllökésekre is lehet számítani.