Bíznak a demokratikus intézményekben az európai muzulmánok

 

Az Európai Unióban (EU) élő muzulmánok túlnyomó többsége nagyfokú bizalommal rendelkezik az európai demokratikus intézmények iránt, annak ellenére, hogy jelentős megkülönböztetést és zaklatást tapasztalnak a hatóságok és a többségi társadalom részéről - közölte friss jelentésében az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) csütörtökön.

Tizenöt uniós tagállamában, több mint 10 500 muzulmán bevándorló és az Európában született muszlim vallású fiatal megkérdezésével rögzített felmérés szerint az unióban élő muzulmánokat folyamatosan érő diszkrimináció és az ellenük gyűlöletből elkövetett bűncselekmények akadályozzák a beilleszkedésüket, és csökkentik a munkába állásuk esélyeit, amely úgy az egyén, mint egész közösségek elidegenítésének kockázatával és veszélyes következményekkel jár.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a felméréssel kapcsolatban kijelentette, az uniós bizottság nem enged teret a muszlim állampolgárokat érő intoleranciának. Ez ellentétes az európai értékekkel és a törvényekkel.

Az alapjogi ügynökség jelentése szerint a megkérdezett muzulmán válaszadók 76 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szorosan kötődik ahhoz az országhoz, ahol él. A munkát keresők 31 százaléka élt hátrányos megkülönböztetést az elmúlt öt évben. A válaszadók 42 százaléka szerint a rendőrség bevándorló vagy etnikai hátterük miatt igazoltatták őket.

Címlapképünk illusztráció!