"Az észak-koreai válságot megfontoltan kell kezelni"

 

Az észak-koreai válságot megfontoltan kell kezelni - figyelmeztetett Mun Dzse In dél-koreai elnök az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka általános vitájában.

Mun Dzse In szerint a phenjani vezetés  szankciókkal kényszeríthető tárgyalóasztalhoz és nukleáris fegyverei feladására. Szöul ugyanakkor nem kívánja az észak-koreai rezsim összeomlását, a nemzetközi közösség pedig készen áll segítséget nyújtani a kommunista országnak amennyiben – mint a dél-koreai államfő fogalmazott – a történelem helyes oldalára áll.

Időközben azonban minden országnak szigorúan tartania kell magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Korea ellen hozott szankcióihoz, illetve további büntetőintézkedéseket kell hozniuk, ha Phenjan újabb provokációkkal élne.

Donald Trump amerikai elnök a nap folyamán újságírók kérdéseire válaszolva  újabb szankciókról beszélt a phenjani vezetéssel szemben. Hírügynökségi jelentések egy magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számoltak be, hogy Trump elnök Abe Sindzó japán kormányfővel és Mun Dzse Innel tartott csütörtöki munkavacsoráján tesz hivatalos bejelentést a büntetőintézkedésekről.