"Irán senkitől sem tűri el, hogy fenyegessék"

 

Irán senkitől sem tűri el, hogy fenyegessék - jelentette ki szerdán az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában felszólalva Haszán Roháni államfő.

Az iszlám köztársaság elnöke hangsúlyozta, hogy  hatástalan a megfélemlítés velük szemben.

A nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásról szólva kijelentette, Irán nem fogja megszegni, de határozott választ ad arra, ha az egyezmény más részesei így cselekednek. Mint mondta, “nagy kár lenne”, ha a megállapodás füstbe menne “a világpolitika újoncai” miatt.

“A szerződés a nemzetközi közösség ügye, nem pedig egy vagy két országé” – tette hozzá az iráni elnök.

Róháni szerint az új amerikai kormányzat aláássa a hitelességét és a beléje vetett bizalmat azzal, hogy nem tartja be nemzetközi kötelezettségeit.

A több mint tízévi tárgyalás után 2015. július 15-én Bécsben Irán, valamint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által aláírt megállapodásban az ellene hozott nemzetközi büntetőintézkedések fokozatos feloldásáért cserébe Teherán vállalta, hogy kizárólag békés célokra korlátozza atomprogramját.

Irán “mérsékelt hangnemet, az emberi jogok tiszteletben tartását és a nemzetközi színtéren a konstruktív elköteleződést” szorgalmazó ország – jelentette ki Róháni, válaszolva Donald Trump amerikai elnök előző napi beszédére reagálva, aki “lator államnak”, “korrupt diktatúrának” nevezte Iránt, amely szerinte “káoszt és erőszakot” szít a térségben.

Trump elnök beszéde a “gyűlölet retorikája”, amely “sérti a nemzetközi bizalmat” – hangsúlyozta az iráni elnök.

Haszan Róháni hangoztatta, hogy a regionális és a globális válságokat csak párbeszéd és tárgyalások útján lehet rendezni. Irán ezért erősíteni akarja kapcsolatait szomszédaival és az összes baráti országgal. Kiemelte, hogy hazája védelmi képességei, beleértve a rakétákat is, kizárólag az elrettentést és a regionális béke és stabilitás fenntartását célozzák.