Derű és hitvallás - A közmédia ezen az őszön is megmutatja a kereszténység értékeit

 

A magyar közmédia a Médiatörvényben is előírt feladata alapján kiemelt figyelmet fordít a hazai vallási élet és a keresztény örökség hiteles bemutatására, hiszen a kereszténység nem a múlt, hanem a jövő része.

A Duna Televízión nyolc, míg a Kossuth Rádióban tíz vallás és felekezet műsorai láthatók vagy hallhatók. Minden egyház jelentkezik hitéleti magazinokkal, egyházi hírekkel és istentiszteletek, misék közvetítésével.

Ökumenikus szemlélet – ez az általánosabb megközelítésű vallási műsorok vezérelve az ökumenikus szemlélet. A Dunán jelentkezik az Isten kezében című portré-dokumentum műsor, amelyben híres emberek vagy példamutató közösségek életét ismerhetik meg a nézők minden héten.

Középpontban a fiatalok

Fiatalokra fókuszáló sorozat az Új nemzedék, amely középiskolás és egyetemista fiatalok történetein keresztül mutatja meg a fiatalok hitét. A műsor kéthetente jelentkezik a Dunán.

Önkéntesek címmel egy havi riportműsor pedig a kereszténység és az önkéntesség kapcsolatát ismerteti, A sokszínű vallás c. műsor pedig továbbra is a kisebb egyházaknak ad lehetőséget a bemutatkozásra. Október 21-én az altöttingi zarándoklaton forgat a köztelevízió főadója, mely a nyugati magyar katolikusok egyik legfontosabb ünnepe.

Reformáció – különlegességek az 500 év jelenéből 

További őszi műsorkülönlegességgel is várja a közmédia a vallási műsorok nézőit: az 500 éves reformáció jegyében október elsején 14.05-től a „Re: formáció – Megújuló világ” című protestáns középiskolai műveltségi és vallástörténeti vetélkedő látható az M5 műsorán.

Ugyanezen a napon ünnepi református istentiszteletet láthatnak a Duna nézői Kolozsvárról, a Protestáns Teológiai Intézetből Balog Zoltán és Orbán Viktor részvételével 13.00 és 16.00 óra között.

A Magyarországi Evangélikus Egyház megrendelésére készült el Richly Zsolt 10 részes, Luther Márton életét bemutató rajzfilmsorozata, amely október elejétől lesz látható a Dunán. A Reformáció500 emlékévet egy ökumenikus Istentisztelet zárja október 31-én 10.00 órától a Papp László Arénában, ami a Duna televízió két órás élő közvetítésén keresztül követhető.

Karácsony is a kereszt jegyében

Szenteste vigilia misét közvetít Rómából Ferenc pápa celebrálásban a Duna World, majd éjféli misével jelentkezik a Duna. December 25-én a pedig a karácsonyi református istentiszteletet közvetíti a nemzeti főadó a Debreceni Nagytemplomból, majd Rómából az Urbi et orbi áldást követhetik figyelemmel nézőink.