Delfinmaradványokat találtak egy középkori sírban

 

Régészek egy sziget vallásos menedékében disznódelfin maradványait tárták fel. Az emlőst a jelek szerint igen gondosan temették el egy különálló sírba a középkorban.

A csapat úgy hiszi, a Guernsey nyugati partjainál található Chapelle Dom Hue-szigeten fellelt tengeri emlőst a 14. században földelték el.

Amikor először szúrták ki a gondosan elkerített földdarabot, meg voltak győződve sír mivoltáról és arról, hogy benne emberi maradványokat találnak. Igencsak meglepte őket, amikor egy disznódelfin koponyája és más testrészei kerültek elő.

Egyelőre rejtély, hogy a magányt kereső szerzetesek használta szigeten miért temettek el ilyen gondosan egy delfint.

A disznódelfineket megették a középkorban, de sokkal egyszerűbb lett volna maradványait a lelőhelytől csupán 10 méterre található tengerbe dobni.

Philip de Jersey, az ásatás vezetője a Guernsey Pressnek kifejtette, kérdés, ha a zsírjáért ölték meg vagy ették meg az emlőst, akkor miért temették el? Hiszen, takaros kis sírt készítettek neki.

Szerinte elképzelhető, hogy egy szerzetes rejtette el a delfint, amelyet eleve nem szabadott volna birtokolnia, vagy pedig sóval teli üregbe helyezték konzerválásra, aztán megfeledkeztek róla.

Egy másik, izgalmas elmélet szerint az állat valamiféle vallásos okból volt fontos a szigetet használó embereknek.

A delfinmaradványok mellett 14. századi cserépedények darabjait, prehisztorikus kőeszközt és a kutatók hite szerint a szerzetesek menedékhelye falának maradványait is fellelték.

A delfinleletet a későbbiekben egy szakértő veszi majd szemügyre.