Bővülhetnek a japán-magyar agrárkapcsolatok

 

Az agrárkapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter japán kollégájával, Taniai Maszaakival, a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium államminiszterével.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdai MTI-nek küldött közleménye szerint a tárcavezető állategészségügyi kérdésekről és a kétoldalú mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről egyeztetett japán kollégájával. A kelet-ázsiai ország delegációja a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK) érkezett, amelyen Japán a partnerország.

Kiemelik: a Japán és Magyarország között hosszú idő óta fennálló kereskedelmi és kulturális kapcsolatok tovább erősödhetnek, ehhez kiváló alkalmat nyújt japán gasztronómiai és kulturális hagyományainak bemutatása az OMÉK-on. Japán az Európai Unión kívüli országok között Magyarország legfontosabb partnere, az oda irányuló magyar agrárexport értéke tavaly 126 millió euró, mintegy 38 milliárd forint volt.

A közlemény szerint a szerdai tárgyaláson Fazekas Sándor ígéretet tett arra, hogy a szigetországból származó termékekkel kapcsolatos korlátozás feloldását Magyarország támogatja. A két ország állategészségügyi hatóságai közötti jó kapcsolatnak köszönhető, hogy a madárinfluenza miatti kereskedelmi zárlatot Japán az elsők között oldotta fel. A mangalicahús Japánban igen keresett, emellett a hazai méz és meggyexport növelésének lehetőségeit is megvizsgálják – olvasható a közleményben.