A kormány költségvetési és uniós forrásokkal is támogatja a fiatalok foglalkoztatását

 

A kormány a Munkahelyvédelmi akció keretében költségvetési, az Ifjúsági garancia rendszer segítségével pedig európai uniós forrásokból támogatja a fiatalok foglalkoztatását - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten az #énjövőm- Regeneráció a munkaerőpiacon- Szakmai délelőtt a fiatalok integrációjáról című rendezvényen.

Cseresnyés Péter felidézte, hogy míg 2010-ben a 25 év alattiak foglalkoztatási mutatója nem érte el a 20 százalékot, mára megközelíti a 30 százalékot, ugyanakkor a fiatalok munkanélküliségi rátája 2010-ben még közel 30 százalékon állt, 2017-re azonban ez a mutató 10,2 százalékra csökkent.

A fiatalok munkanélküliségi mutatója az Európai Unióban 17,7 százalékon áll, Magyarországot csak Németország és Csehország előzi meg. Kiemelte: Magyarországon a fiatalok foglalkoztatásának bővülése a Munkahelyvédelmi akciónak és az Ifjúsági garancia rendszer három elemének az Ifjúsági garancia programnak, a Gyakornoki programnak és a Vállalkozz fiatal! című programnak köszönhető.

Az Ifjúsági garancia program a fiatalok képzésére és foglalkoztatására helyezi a hangsúlyt, 2022-ig tart, és 190 ezer fiatal bevonását tűzte ki célul. A program megvalósítására 190 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből több mint 4 milliárd forint csak a Közép-magyarországi régió fejlesztését szolgálja. A legutóbbi, 2017-es szeptember 8-i adat szerint már több mint 65 ezer, 25 évnél fiatalabb vesz részt a programban.

A gyakornoki program azoknak a fiataloknak segíti az elhelyezkedését, akiknek már van szakmája, de még nem találtak állást. A programban szereplő fiatalok bértámogatást kapnak.

A fiatalok vállalkozóvá válását segítő programban azok a fiatalok kaphatnak 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, akiknek üzleti tervét a zsűri megfelelőnek találja. Cseresnyés Péter közölte, a tárca most azon dolgozik, hogy lehet a cégek és a képző intézmények bevonásával a hagyományos kereteket kicsit megbontva, hogyan lehet a piaci igényeknek jobban megfelelő képzéseket kialakítani.
Illés Boglárka, az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését segíti az 5 milliárd forint keretösszegű, önkéntesség személyre szabva program, amelyben a fiatalok fél vagy egy évig társadalmilag hasznos tevékenységet végezhetnek például a mentőszolgálatnál, szociális területen vagy a gyermekvédelemben, miközben a fiatalokat fogadó intézményeknek is kötelezettségei vannak. Biztosítaniuk kell például fél vagy egy éven át tartó pályaorientációs tanácsadást és nyelvoktatást.

Ezen felül a fiatalok részt vehetnek a Nyelvtanulással a boldogulásért című pályázatban, amelyben a felsőoktatási intézmények nyelvszakos hallgatói ösztöndíjat kaphatnak a felsőoktatási intézményeiktől, ha középiskolás diákoknak tartanak kiscsoportos, élményközpontú idegen nyelvi órákat. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány 2018 január 1-től visszatéríti a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának díját, 37 500 forintot.

Tóth Valentin, a Coca Cola Magyarország HBC Kft. vállalati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója szólt arról, hogy a cég kiemelten kezeli a fiatalok foglalkoztatásának kérdését, ezért indították el nyáron az #énjövőm című programot, amelyben Magyarországon 8 ezer fiatal, cégcsoport szinten pedig 500 ezer fiatal képzését vállalták 2020 végéig. Ennek keretében valósul meg egy egynapos, ingyenes tréning, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek egyebek mellett, az önismeretre és az önéletrajz írásra is.

A rendezvényt a Coca Cola HBC Magyarország szervezte.