Novemberben emelhetnek vádat a jobbikos Kovács Béla ellen

 

A kémkedéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Jobbikos európai képviselő, Kovács Béla ügyében befejezte az iratismertetést a Központi Nyomozó Főügyészség. A főügyészségnek a törvény szerint az iratismertetések után harminc napja van arra, hogy döntsön a vádemelésről. Kovács Béla ügyvédje az iratok tanulmányozása után az eljárás megszüntetését kérte.

Hetedik alkalommal idézték be az ügyészségre július 19-én Kovács Bélát, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőjét. A politikust, aki ellen 2015 decembere óta folyik büntetőeljárás kémkedés miatt, ekkor költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználásával is meggyanúsították.

Az ügyészség szerint Kovács Béla az előző parlamenti ciklusban hírszerző tevékenységet folytatott az Európai Unió intézményei ellen, később pedig álgyakornokokat foglalkoztatott az Unió pénzén. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben befejezte a nyomozást, az iratokat kedden bemutatták Kovács Béla ügyvédjeinek.

Kovács Béla ügyvédje szerint a bemutatott bizonyítékok nem támasztják alá védence bűnösségét.

Kovács Bélát 2014-ben jelentette fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, mert a Jobbikos politikus a gyanú szerint hírszerző tevékenységet folytatott az Európai Unió intézményei ellen, Oroszország javára. A kémelhárítás több, titkosszolgálati eszközzel készített kép- és hangfelvételt is átadott az ügyészségnek.

Az ügyészség 2014 januárjában kérte az Európai parlamenttől Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, amit a testület hosszú huzavona után, 2015 októberében szavazott meg azzal a kitétellel, hogy a politikust a kémkedés miatt nem lehet letartóztatni.

Kovács Béla tagadja, hogy kémkedett vagy csalt volna, egyedül a hamis magánokirat felhasználását ismeri el, hozzátéve, hogy nem szándékosan követte el. Júliusi kihallgatása előtt azt mondta, hogy szeretné tisztázni magát a bíróság előtt.

A Központi Nyomozó Főügyészség várhatóan novemberben dönt a vádemelésről Kovács Béla és társai ügyében.