Főtér: Nagyváradon lesz az Autonómiakonferencia

 

Szeptember 22-én és 23-án Hogyan lesz autonómia? Hol az ördöglakat kulcsa? címmel Nagyváradon szervez autonómiakonferenciát a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT). Az esemény házigazdája Tőkés László európai parlamenti képviselő, a KMAT elnöke, helyszíne pedig a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme.

A foter.hu-n megjelent írás szerint a konferencia négy nagy témát ölel fel: pénteken 15–17 óra között az autonómia meghatározása, elérésének módja lesz napirenden. A 17.30–19.30 óra közötti blokkban az eredmények, eredménytelenségek, alternatív megoldások kerülnek terítékre, többek között arra keresve a választ, hogy mi lehet Magyarország szerepe a Kárpát-medencei autonómiaküzdelemben.

A szombati első blokk (9.30–11 óra) témája: az autonómia kivívásának folyamata, közjogi vonatkozások. Szóba kerül Dél-Tirol példája, ugyanakkor Ausztria védhatalmi státusának jelentése is. Az utolsó, negyedik blokk (szeptember 23., 11.30–13 óra) munkacíme: Oktatás és autonómia, szórvány és autonómia.

A konferencián az angol nyelvű előadások szinkrontolmácsolásáról gondoskodnak. A rendezvény sajtótájékoztatóval zárul szombaton, erre 13–14 óra között kerül sor a konferencia helyszínén, román nyelvű tolmácsolás biztosításával. Témái: a KMAT-ülés és az autonómiakonferencia. A konferencia támogatója a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége.