Főtér: Határon túliak regisztrációja a választásokhoz

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kolozsvári sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy megkezdték a magyarországi és határon túli választási irodák munkatársainak felkészítését, valamint felhívták a határon túli, de magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok figyelmét, mire figyeljenek az elkövetkezendőkben.

Mind elmondták, a 2018-as magyarországi országgyűlési választások lehetséges időpontjai: április 8., 15., 22., 29., továbbá május 6., 13., 27. – írja a foter.ro.

Az NVI október hónap folyamán levélben keresi meg a választópolgárokat, amelyekben tájékoztatja őket a regisztráció fontosságáról, illetve a regisztráció módosításának lehetőségéről. Összesen 650 000 levél megy ki a külhoni magyar választópolgároknak. Azok az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok, akik még nem tették meg, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe, amennyiben élni akarnak szavazati jogukkal a 2018-as országgyűlési választásokon.

Választás, szavazás, voksolás, szavazóurna

Akik már regisztráltak, azoknak nem kell új kérelmet benyújtaniuk, ugyanis a sikeres regisztráció kerek tíz évig érvényes, és ha az illető szavazópolgár a regisztráció óta eltelt időszakban szavazott már, akkor meg is hosszabbodik, vagyis az utolsó választási cselekménytől számított tíz évig érvényes.

Az NVI adatai szerint körülbelül 294 000 külhoni választópolgár már sikeresen regisztrált. Azért az NVI őket sem hanyagolja el: ők is kapnak egy levelet, amelyben felhívják a figyelmüket az esetleg időközben bekövetkezett változások jelzésének fontosságára.

Ha például megváltozott a szavazópolgár levelezési címe, akkor azt hasznos jelezni a levélben található módosítási kérelemben, hogy a választási levélcsomag a megfelelő címre juthasson majd el.

Fontos tudni, hogy a szavazási levélcsomagokat kizárólag személyesen lehet átvenni. A módosítási kérelem erre a problémára is megoldást kínál: a szavazópolgárok megváltoztathatják az értesítési címüket és ily módon nem kell elmenniük a csíkszerdai külképviseletre, hanem megkapják a levélcsomagot postai úton.

A regisztrációra és szavazásra vonatkozó információk terjesztése érdekében az NVI első alkalommal a Kárpát-medencében is megszervezi a Demokrácia egyszeregye című vetélkedőt, amely Magyarországon már két éve működik. A vetélkedőt magyar tannyelvű iskolákban hirdetik meg, 16 – 18 éves fiataloknak szól, és október 20-ig lehet jelentkezni. A vetélkedő témái: demokrácia, emberi jogok, uniós választás és természetesen a regisztráció. A jelentkezőknek teszteket kell megoldaniuk, és a legjobbak kerülnek a döntőbe, ahol kisfilmeket, plakátokat készítenek majd.

Romániában jelenleg 129 000 regisztrált választópolgárt tart nyilván az NVI, de többen vannak, csak ha valaki e-mail címet ad meg elérhetőségként, ennek alapján nem tudják beazonosítani az országot. Ami még fontos: a választások időpontját megelőző 15. napig lehet regisztrálni.

Ha pedig valakinek még nincs meg a kettős állampolgársága, de szeretne élni a szavazati jogával, az október hónap folyamán okvetlenül kérvényezze, hogy az átfutási idővel együtt megkapja az állampolgárságot és szavazhasson.