A Maria hurrikán miatt bezárták az Arecibo Obszervatóriumot

 

A Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium üzemeltetői a Twitteren bejelentették, a létesítmény működését szeptember 21-ig felfüggesztették, a látogatóközpontot pedig szeptember 28-ig zárva tartják a Maria hurrikán közeledése miatt.

A létesítmény a világ második legnagyobb rádióteleszkópjának otthona, a főtányér 305 méter széles és 50,9 méter mély, egy hegylánc bemélyedésében kapott helyet.

Az Arecibo Obszervatórium  Puerto Ricóban. (Fotó: AFP)

Az Arecibo Obszervatórium Puerto Ricóban. (Fotó: AFP)

A teleszkóppal számos kozmikus jelenséget tanulmányoznak, keresik a Föld-közeli aszteroidákat, amelyek potenciálisan ütközhetnek bolygónkkal, illetve idegen civilizációk nyomait is kutatják.

Az obszervatórium szakemberei Twitter-üzenetükben leírták, a Maria hurrikán miatt a létesítmény hurrikánkészültségi módba állt. Az előkészületek felölelik a teleszkóp, az épületek és a műszerek védelmét.

Az előrejelzések szerint szeptember 19-én reggel éri el a Puerto Ricó-i partokat a viharral járó szélorkán, a vihart magát estére várják.

A Maria hurrikán a NOAA GOES East műholdjának szeptember 18-i felvételén a Leeward-szigeteknél. (Fotó: NASA/NOAA GOES Project)

A Maria hurrikán a NOAA GOES East műholdjának szeptember 18-i felvételén a Leeward-szigeteknél. (Fotó: NASA/NOAA GOES Project)

A NASA és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) Föld-megfigyelő műholdjai folyamatosan nyomon követik a vihart az Atlanti-óceánon.

A Maria hurrikán számos karibi szigetet veszélyeztet, amelyet már korábban letarolt az Irma. Az Arecibo Obszervatóriumot az Irma alatt is bezárták, a szakemberek szerint akkor nem keletkezett súlyosabb kár.