Migránsok miatt szünt meg az oktatás egy francia egyetemen

 

Felfüggesztették az oktatást hétfőn az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, miután a hallgatók képviselete migránsokat költöztetett be a campusra - az intézkedés mintegy 8 ezer diákot érint, az intézmény vezetősége közigazgatási bírósághoz fordult.

“Az egyetemnek a Croix-Rouge campuson található létesítményeibe tilos a belépés, amíg a biztonsági körülmények helyre nem állnak” – írta Guillaume Gellé rektor a vasárnap kiadott tiltó rendeletében. “Biztonsági intézkedésként, újabb döntésig, a campus minden épülete zárva tart” – olvasható az egyetem bejáratánál kifüggesztett plakáton. Az egyetemen, ahol jogi, közgazdasági és bölcsészkar működik, szeptember elején kezdődődött meg az oktatás, amelyet hétfőn határozatlan időre felfüggesztett a vezetőség.

Illegális bevándorlók tanulnak egy Calais-hoz közeli táborban - képünk illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Illegális bevándorlók tanulnak egy Calais-hoz közeli táborban – képünk illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amelyekben mintegy negyven migráns él. Az Unef hallgatói szervezet arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a diákok részéről kollektív döntés született, miszerint a migránscsaládokat bekötöztetik a campus parkjába, miután az egyik városi parkot el kellett hagyniuk. “Felszólítjuk a helyi hatóságokat, a reimsi önkormányzatot és a prefektúrát, hogy sürgősen biztosítson szállást ezeknek a családoknak” – olvasható az Unef sajtóközleményében. A diákszervezet szerint “semmi nem indokolja az egyetem bezárását, nincs semmilyen veszély”.

A campus zárva marad – a biztonság kedvéért

Az egyetem hétfő délután bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordul a megfelelő döntés érdekében. ”Nem kérünk kiürítést, hanem azt kérjük a bírótól, hogy mondja meg, milyen intézkedést kell meghoznunk” – mondta az egyetem szóvivője. A bírósági döntés meghozataláig, amely a héten várható, a campus zárva marad a szóvivő szerint, miután az egyetem nem tudja szavatolni sem az egyetemen dolgozók és a diákok, sem a sátorlakók biztonságát, akik között gyerekek, nők és idős emberek is vannak.

A 188 ezer lakosú Reims önkormányzati hivatala azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé az embereknek, hogy hosszú ideig az egyetem parkjában éljenek. A hivatal szerint “nem konfliktus elől menekülő szíriai vagy iraki bevándorlókról van szó, hanem olyan családokról, akik embercsempészek áldozatai”. Pénteken az önkormányzat kezdeményezte az egyik városi parkban kialakult migránstábor felszámolását a tarthatatlan higiéniai körülmények miatt, valamint tartva attól, hogy konfliktus alakul ki a migránsok és a helyiek között, akik petícióban tiltakoztak.