A magyar dráma napja Erdélyben

 

Kolozsváron drámaírás-műhellyel, Sepsiszentgyörgyön Tamási Áron születésének 120. évfordulója alkalmából szervezett programokkal, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában pedig magyar írók műveiből készült produkciókkal ünneplik a színházak a magyar dráma napját.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház már szerdán ünnepel, hiszen a szeptember 21-ére kitűzött magyar dráma napja szinte egybeesik a színház névadójának, Tamási Áron író születésének 120. évfordulójával. A színház közlése szerint Tamási Áron születésnapja kitűnő alkalom arra, hogy a város lakói szembesüljenek az író sajátos humorával és éles párbeszédeivel. Sepsiszentgyörgyön egész napos programot terveztek, a színházban este 6 órától lehet megtekinteni a Tamási válogatott novelláiból készült felolvasóestet. Ezt követően a Dresch Quintet Tamási Áron-tiszteletkoncertjén vehet részt a közönség.

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas zenész sajátos zenei világával a nemzetközi kortárs dzsessz fontos úttörője, aki a magyar népi hangzásvilág és a dzsessz egyvelegét szólaltatja meg szaxofonjával. 1997-ben, Tamási Áron születési centenáriumán is Dresch Mihály és együttese lépett fel az erdélyi városban.

P. Béres Ildikó (b) Olga és Kiss Bora (j) egy nő szerepében Bartis Attila Rendezés című drámájának előadásán a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2017. március 29-én. A darabot a szerző rendezésében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata adta elő a XI. Deszka Fesztiválon. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

P. Béres Ildikó (b) Olga és Kiss Bora (j) egy nő szerepében Bartis Attila Rendezés című drámájának előadásán a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban. A darabot a szerző rendezésében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata adta elő a XI. Deszka Fesztiválon.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 2011 óta ünnepli rendszeresen a magyar dráma napját, amelynek alkalmából egy-egy erdélyi szerző drámájának felolvasószínházi ősbemutatóját tartják. A program szerint csütörtökön megkoszorúzzák a magyar nyelvű színjátszást szorgalmazó Aranka György művelődésszervező és nyelvújító marosvásárhelyi belvárosi szobrát, majd Kincses Elemér Karácsony Benő Pjotruska című novellájából készült előadását mutatják be. A produkciót a színházi adaptációt készítő Kincses Elemér rendezi.

A csíkszeredai Csíki Játékszín csütörtökön és pénteken két magyar szerző művét játssza repertoárjából, Szép Ernő Vőlegény című színművét, majd Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szeptember 29-én ünnepli a magyar dráma napját. A korábban kétszer nagy sikerrel megszervezett egyéjszakás drámaírás-műhelyre bárki jelentkezhet egy rövid, általa megírt jelenettel, amelyet a társulat színészei a Drámai útvesztőnek elnevezett műhelyen adnak elő. A résztvevőknek egy-két oldalas, két szereplős jelenetet kell írniuk, ezeket a színház színészei a teátrum különböző helyszínein keltik életre.
A magyar dráma napja a magyarországi és a külhoni magyar drámairodalom ünnepe. Azért tűzték ki szeptember 21-re, mert 1883-ban ezen a napon tartották Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját a Nemzeti Színházban.