Több mint 35 színház fedte fel titkait a hétvégén

 

Ősbemutatókkal, mesejátékokkal nyílt tánc- és olvasópróbákkal készültek a Színházak Éjszakájára. Szombaton országszerte több mint 35 teátrum nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A programok késő éjszakáig tartottak.

Debrecenben az ország legnagyobb forgószínpadára is felléphettek és bekukkanthattak a színfalak mögé az érdeklődők, és még a jelmezeket is felpróbálhatták: egy estére bárkiből huszár vagy éppen középkori úrinő lehetett.

A debreceni Csokonai Színházban a pincétől egészen a padlásig végigjárhatták az épületet a résztvevők, és zenés daraboktól volt hangos a miskolci nemzeti színház nagyszínpada is.

Közben a kamaraszínházban már egy Shakespeare-darab rejtelmeibe avatták be a közönséget.

„A néző is láthatja azt, hogy miről is szól a mi szakmánk: ez egy pici bepillantás, egy picit megvillantunk valamit, aztán majd találkozunk az előadáson” – fogalmazott Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

A fővárosi Vígszínházban a Hamlet című előadás próbáját nézhette végig a közönség az elejétől a végéig. A színészek szerint a nyitott próba jó visszajelzés számukra.

A Radnóti Miklós Színházban egész este egymást váltották a különböző színdarabok a teátrum színpadán. A nézők bepillanthattak az Ádám Almái című előadás kulisszatitkaiba is.

„Szeretnek belelátni a kulisszák mögé. Mindig izgalmas, hogy testközelből látják a színészeket és nem egy szerep mögé elbújva” – mondta el Kováts Adél igazgató.

A Színházak éjszakájának projektvezetője azt mondta: évről-évre egyre többen csatlakoznak programokhoz. Komáromi György projektvezető elmondta: a programot a színházak is szeretik, hiszen ezáltal találkozhatnak a régi nézőkkel, és újakat találhatnak.

A Színházak éjszakájához országszerte 35 teátrum csatlakozott több száz programmal.