Lemondott Izland miniszterelnöke

 

Az izlandi elnök szombaton elfogadta a miniszterelnök lemondását, aki szerint az újabb előrehozott választások legvalószínűbb időpontja november 4-e.

Gudni Th. Johannesson elnök szombaton fogadta Bjarni Benediktsson kormányfőt, majd később találkozott más pártvezetőkkel is.

A kormányfő pénteken jelentette be, hogy a szigetországban ismét előrehozott választásokat kell tartani, miután a a Fényes Jövő nevű párt kilépett a hármas kormánykoalícióból, arra hivatkozva, hogy “súlyosan megrendült a kormányba vetett bizalma” a miniszterelnök apja körül kipattant botrány nyomán.

Nyilvánosságra került ugyanis, hogy Benediktsson apja még tavaly levélben kérte a hatóságokat, hogy egy régi barátját töröljék a bűnügyi nyilvántartásból. A férfit, Hjalti Sigurjon Haukssont 2004-ben ítélték el amiatt, hogy 12 éven át csaknem mindennap megerőszakolta kiskorú mostohalányát.

Az izlandi törvények szerint egy súlyos bűncselekményért elítélt személy kérheti a hatóságoktól “becsületének helyreállítását”, miután leszolgálta büntetését, és ismét tiszta lappal kereshet alkalmazást, de ehhez szükség van egy közeli barátja vagy munkatársa ajánlására is.

A kormánykoalícióból kilépő párt azt nehezményezte, hogy az ügyet a kormánytagok, köztük elsősorban a miniszterelnök pártjához tartozó korábbi igazságügyi miniszter megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől. Benediktsson pénteken azt mondta, sokkolta őt, amikor értesült apja leveléről, és hozzátette, hogy egyes izlandi törvények “egyáltalán nincsenek szinkronban a modern értékekkel”.

A három pártból álló jobbközép izlandi kormánykoalíció idén januárban, két hónappal a legutóbbi (szintén előrehozott) választások és több sikertelen kormányalakítási kísérlet után jött létre. Az előző koalíció a tavaly tavasszal kirobbant nemzetközi offshore-botrány, az úgynevezett Panama-iratok miatt bukott meg. A botrány során a pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson neve is előkerült, mint egy Seychelle-szigeteken bejegyzett befektető cég részvényeséé.