Phenjan meg akarja mutatni a „nagyhatalmi sovinisztáknak”

 

Észak-Korea meg akarta fékezni az amerikaiak harci kedvét, arra törekedve, hogy megteremtse a katonai erőegyensúlyt az Egyesült Államokkal szemben azzal, hogy újabb rakétatesztet hajtott végre - mondta Kim Dzsong Un a KCNA állami hírügynökség jelentése szerint.

Az észak-koreai vezető úgy fogalmazott: “Végső célunk az, hogy megteremtsük a valós erőegyensúlyt az Egyesült Államokkal szemben, s annak vezetőit elriasszuk attól, hogy katonai megoldásról beszéljenek”.

Kim Dzsong Un jelezte azt is, hogy országa a szankciók ellenére is tökéletesíteni akarja nukleáris erejét. Tudósainak és mérnökeinek a jövőben is dolgozniuk kell az észak-koreai rakétatechnika további korszerűsítésén – tette hozzá.

Az ország sikereket ért el rakétapotenciáljának fejlesztése terén, annak ellenére, hogy évtizedek óta büntető intézkedések vannak érvényben vele szemben – mondta, hangsúlyozva, hogy Phenjan meg akarja mutatni a “nagyhatalmi sovinisztáknak, miként képes tovább haladni útján a korlátozó intézkedések ellenére is”.

Sikeresnek nevezte a mostani rakétatesztet, megállapítva, hogy a Hvaszong-12-es típusú közepes hatótávolságú rakéta a tervezettnek megfelelő röppályán haladt, átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd pontosan a kijelölt helyen csapódott a Csendes-óceánba.

A kínai nagykövet szerint Washingtonnak tartózkodnia kellene Phenjan fenyegetésétől

Az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene Észak-Korea fenyegetésétől, ehelyett aktívabban kellene kivennie részét azokból az erőfeszítésekből, amelyek a Phenjan nukleáris és rakétatechnikai fejlesztései által keletkezett válság rendezésére irányulnak – mondta pénteken Kína washingtoni nagykövete.

Cuj Tien-kaj egy diplomáciai rendezvényen kifejtette: “Őszintén megmondom, az Egyesült Államoknak szerintem a mostaninál sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy e kérdésben hatékony nemzetközi együttműködés jöjjön létre”.  Washingtonnak tartózkodnia kellene az újabb fenyegetésektől Észak-Koreával szemben, többet kellene tennie azért, hogy meg lehessen találni a párbeszéd és a tárgyalások felújításához vezető utakat – tette hozzá a diplomata.

Észak-Korea, 2017. szeptember 4. A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. szeptember 4-én közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára megbeszélést folytat a párt elnökségi tanácsának tagjaival szeptember 3-án, miután Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. (MTI/AP/KCNA/KNS)

Észak-Korea, 2017. szeptember 4.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. szeptember 4-én közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára megbeszélést folytat a párt elnökségi tanácsának tagjaival szeptember 3-án, miután Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. (MTI/AP/KCNA/KNS)

Pekinget ösztönözték arra, hogy tegyen többet a válság megoldásáért

Kína mindenesetre a Phenjan elleni szankciókat illetően “sem többet, sem kevesebbet” nem fog tenni annál, mint amit az ENSZ BT határozatai előírnak – mondta Cuj Tien-kaj.

Az előző napon amerikai részről éppen Pekinget ösztönözték arra, hogy tegyen többet a válság megoldásáért. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter úgy vélte, Kínának érvényesítenie kellene a nyersolaj-szállítási embargót Észak-Koreával szemben. Szerinte az olajexport “nagyon erőteljes eszköz” lenne az észak-koreai magatartás megváltoztatására, de ezzel az eszközzel szinte kizárólag Kína tudna élni, mivel Észak-Korea teljes nyersolajigényét kínai importból fedezi. Tillerson kifejezte reményét, hogy Kína, amely világhatalom, saját hatáskörében meghozza ezt a döntést, ezzel is megpróbálva rászorítani Phenjant atomfegyver-fejlesztési programjának újragondolására és a párbeszéd elkezdésére.

James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön a japán hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetése során amellett foglalt állást, hogy az Egyesült Államoknak, Japánnak és Dél-Koreának erőteljes háromoldalú együttműködés révén kell demonstrálnia, hogy egységfrontot alkot az észak-koreai magatartással szemben.