Android Oreo vagy iOS 11 - Melyik az igazi?

 

Nem, nem teljesen almát hasonlítunk körtéhez. Mindkét operációs rendszer inkább kifinomult változata lett elődeinek, átütő erejű újdonságot nemigen hoznak, s egyre jobban emlékeztetnek – egymásra.

Az iOS 11-es verziója szeptember 19-től lesz elérhető az iPhone 5S-től a legújabb, most bejelentett Apple mobilokig.

A Google 8-as operációs rendszere, az Oreo (ejtsd: orio) egyes droidokra már elérhető (Google Pixel, Google Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5x, Pixel C), másokra folyamatosan – vélhetően hónapok múlva – érkezik. A későbbiekben bővülő lista itt olvasható.

Oreo anim

Az iOS 11 számos új funkciót kínál, mint például látványos(abb) iMessage-et, feljavított Apple Payt, okosabb Siri-t, új kamerát, fotó effekteket, zárképernyőt, továbbfejlesztett Apple Maps-et, újratervezett Ne zavarjanak módot és App Store-t.

Az Android Oreo lényegesen gyorsabb indítási időt, jobb akkumulátorkezelést, wifit, látványos multitaskingot ígér. Bár hihetnénk az előző Google oprendszerek kiadásakor már sokszor elhangzott hasonló bíztatásnak, hogy az Oreo-val majd csökkenni fog a droid töredezettsége, magyarul több készülékre lehet majd frissíteni.

Nyilván maradnak alapvető különbségek az iOS és az Android között, több funkciójuk azonban egyre inkább hasonlóvá teszik egymáshoz a versenytársakat.

Automatikus kitöltés, másolás és beillesztés

Megszoktuk az asztali számítógépen, hogy mikor elkezdünk szöveget beírni, a PC magától beírja? A Google Chrome és más böngésző automatikus kitöltés funkciójával sok időt lehet megtakarítani (csak ne a személyes vonatkozású címeket és jelszavakat jegyezze meg).

Mobilon írva kifejezetten kényelmes lesz, hogy az Android Oreo mesterséges intelligenciája öntanuló módon, automatikusan kitöltheti a címeket, adatokat, beleértve a felhasználóneveket, jelszavakat. Ha engedélyeztük, akkor érintésre bármely űrlapon működni fog.

Az iOS hasonló funkciókat kínál ugyan néhány alkalmazásban és a Safariban, de nem okosítják fel annyira, mint az Oreo-t.

Kép a képben

Az Oreo behozza az igazi Picture-in-Picture (PiP) funkciót a droid telefonokra.

A PiP Oreo-ban azt jelenti, hogy a kijelzőn egy időben több alkalmazást lehet megnyitni és használni. A már futó videót nem kell becsukni, nézhetjük tovább, s közben másik ablakban megnyitunk egy internetes oldalt, vagy levelet írunk valakinek.

Az iOS-nál ez még egyelőre csak iPaden lehetséges.

Hangulatjelek

Aki szereti az emojikat – és őszintén, ki nem? -, jól jár az új operációs rendszerekkel.

Az iOS-en mozognak és utánozzák az arckifejezésünket, az Oreo-n pedig beállítástól függően dinamikusan változnak, különböző animációkat produkálnak.

Értesítések

Kicsit vicces, hogy a különféle launcherekben (illetve kiegészítőikben, lásd Tesla Unread és társai) időtlen idők óta adott értesítési pöttyöket az Apple után most végre a Google is beépíti Nagy Fejlesztésként az operációs rendszer szolgáltatásai közé.

Tehát az Oreo-ban minden alkalmazásikon mellett látható lesz egy Notification Dots, amelyik számmal mutatja majd, hogy hány új értesítés érkezett.