Már kampányolnak a katalán függetlenségért

 

Teltház előtt tartották meg az október 1-i katalán önrendelkezési népszavazás kampánynyitó rendezvényét a függetlenséget támogató pártok és szervezetek csütörtökön, a Tarragonában lévő rendezvényközpontban, annak ellenére, hogy a referendum megrendezését felfüggesztette az alkotmánybíróság.

A katalán nagyváros egykori bikaviadal arénájában, a Tarraco Arena rendezvényközpontban a szervezők szerint mintegy 8 ezer ember gyűlt össze, akik közül sokan a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos lobogókkal érkeztek.

A zsúfolási megtelt csarnokban négy hatalmas transzparenst is kifeszíttettek a szervezők ezekkel a feliratokkal: “Szervusz új ország!”, “Szervusz köztársaság!”, “Szervusz Európa!”, “Szervusz világ!” Ezek a szlogenek hétfőn debütáltak a katalán nemzeti ünnep alkalmából tartott barcelonai függetlenségi felvonuláson.

A kampánynyitó két műsorvezetője többször ironizált azon, hogy a spanyol kormány a népszavazás megakadályozására törekszik, és az alkotmánybíróság döntésére hivatkozva illegális referendumról beszél. “Vezettél valaha illegális eseményt?”- kérdezte egyikük. “Remélem, ez lesz az utolsó ilyen” – válaszolt a másik.

A színpadon szórakoztató műsorszámok és politikai felszólalások követték egymást. A katalán parlament függetlenségi pártjai, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP) képviselői a referendum létjogosultságáról beszéltek, és a Spanyolországtól való függetlenedés támogatására szólítottak fel.

Az egybegyűlt szimpatizánsok többször skandálták a “Függetlenség!” és a “Szavazunk!” jelszavakat. Kiabálva követelték Josep Felix Ballesteros tarragonai szocialista polgármester lemondását, amiért nem támogatja a referendumot, és nem engedi, hogy önkormányzati ingatlanokban rendezzék be a szavazóhelyiségeket.

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes felszólalásában azt mondta: “Győzelemre születtünk, minden fenyegetésre nagyobb határozottsággal válaszolunk”.

A felszólalók sorát Carles Puigdemont, katalán elnök zárta, aki elmondta: ezt a kampánynyitót akár kétszer is meg lehetett volna tartani, olyan sokan rekedtek kint az épület előtt. ”Azt mondják nekünk, ne szavazzunk. Mit hisztek, mi történik október 1-én?” – kérdezte a közönségtől. “Szavazunk!” – kiabálta a tömeg. “Persze, hogy szavazunk!” – jelentette ki.

A spanyol kormány a rendezvény előtt figyelmeztette a Tarraco Arena vezetését: bűncselekménynek minősülhet, ha engedélyezik a kampánynyitó megtartását. A referendumot előkészítő kampány szeptember 29-ig tart szerte Katalóniában.