Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Kamerunban

 

Legalább öt ember meghalt és több megsebesült szerdán azután, hogy egy öngyilkos merénylő működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet az észak-kameruni Kolofata egyik mecsetjénél - közölték katonai források.

Midjiyawa Bakary, az észak-kameruni Extreme-Nord tartomány – ahol Kolofata is található – kormányzója később a Reuters brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy az öngyilkos merényletet egy 12-13 év körüli kislány követte el.

 

A merénylet a kora reggeli órákban történt, amikor a hívők éppen a reggeli imához gyűltek össze a mecsetnél.  Az elmúlt három hétben további négy hasonló támadást követtek el a településen, több mint 30 ember halálát okozva.

Hasonló jelenségről számolt be korábban az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is, amelynek szeptember eleji jelentése szerint heti rendszerességgel hajtanak végre öngyilkos merényleteket az iszlamisták Kamerunban.

Ennek lehetséges oka az AI szerint az, hogy miután a nigériai hadsereg korábban kiűzte a Boko Haram fegyvereseit a korábbi erődítményüknek számító, északkelet-nigériai Sambisa erdőségből, a szélsőségesek egy része az észak-kameruni Mandara-hegység környékén vetette meg a lábát. Az EFE spanyol hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint a terrorszervezet jelenleg a Csád-tó térségét igyekszik új fellegvárának megtenni.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította. A széttöredezett terrorcsoport ezután gerilla-hadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett civileket és polgári intézményeket kezdett támadni.

A terrorszervezet 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban Nigéria északi, többségében muszlimok lakta részén. A harcok során már több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos kénytelen súlyos élelmiszerhiánnyal szembenézni – tette hozzá az AI.

Az AI korábbi jelentése szerint az utóbbi időkben a Boko Haram egyre több öngyilkos merényletet követ el, gyakran az általa elrabolt fiatal nőket és kislányokat felhasználva, főként Kamerun északi, és Nigéria északi, illetve északkeleti részein. A szélsőségesektől elmenekült fiatal nők beszámolója szerint a terrorszervezet sok esetben kábítószert ad a lányoknak, így kényszeríti őket merényletek végrehajtására.