Hétmillió euró értékű lopott műkincsekre bukkantak az olaszok

 

Hétmillió euró (1,8 milliárd forint) értékű, templomból lopott műkincseket, köztük egy ötszáz éves flamand oltárfestményt talált meg az olasz rendőrség.

A flamand festmény, amely 1520-ból származik, a keresztre feszített Jézust ábrázolja. Az oltárképet 1990-ben lopták el egy vallási intézményből, a belgiumi Mons-ból – közölte szerdán az olasz rendőrség műkincsekkel foglalkozó csoportja.

Fabrizio Parrulli, a műkincsmegőrzési osztag parancsnoka elmondta, hogy a kép mellett közép- és dél-olaszországi templomokból ellopott műkincsekre is rábukkantak, köztük egy Madonnát gyermekével ábrázoló 16. századi márványszoborra. Az alkotást egy nápolyi templomból emelték el a tolvajok.

A többtucatnyi fellelt műkincs, köztük szobrok, festmények, arany és ezüst relikviák és kelyhek egy kiállításon tekinthetők meg a rendőrség római központjában egészen addig, amíg nem szállítják vissza őket eredeti helyükre.

Parrulli elmondta, hogy a bűnügyben egy húsztagú nápolyi bűnözői csoportot helyeztek vád alá, de a nyomozás tovább folytatódik, és várhatóan újabb gyanúsítottakat is azonosítani fognak majd.