A fegyverexportot be nem tartó országokat szankcionálni kell!

 

Javítani kell az Európai Unió (EU) fegyverkivitelének ellenőrzését egy felügyeleti szerv létrehozásával és a minimális követelményeket be nem tartó tagállamok szankcionálásával - foglaltak állást az Európai Parlament képviselői szerdán.

A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásban a képviselők bírálták az uniós tagállamokat az EU érvényben lévő, közös fegyverexport-ellenőrzési rendszerének sorozatos megsértése és a fegyverkivitelre vonatkozó szabályozástól eltérő döntések miatt. Sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy csak 20 tagállam tett eleget a fegyverexportról szóló, kötelező bejelentésnek.

A helyzet orvoslása érdekében a képviselők fegyverzetellenőrző felügyeleti szerv létrehozását javasolták, amely szankcionálhatná azokat a tagállamokat, amelyek nem tesznek eleget a fegyverkivitelről szóló közös európai szabályozásnak. A képviselők kibővítenék a fegyverexport kritériumait a fegyvereladás során esetlegesen tapasztalható korrupció kiszűrése, a fegyverkivitelről szóló jelentések átláthatóságának növelése érdekében a kiviteli engedélyekről szóló rendszeres és kötelező tájékoztatás által, valamint egy kereshető online adatbázis létrehozása révén.

Biztosítani kell, hogy semmilyen fegyver vagy katonai rendszer ne kerülhessen jogosulatlan felhasználókhoz – húzták alá.

A képviselők külön hangsúlyozták, hogy a Szaúd-Arábiába irányuló fegyverkivitel sérti az EU közösen elfogadott álláspontját. Ismételten arra szólították fel Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy tegyen eleget az Európai Parlament kérésének, és rendeljen el fegyverembargót Szaúd-Arábiával szemben.