Népszerűek a hosszabb futamidejű állampapírok

 

Vitték, mint a cukrot a Kétéves Állampapírt és a Prémium Magyar Államkötvényt augusztusban a kisbefektetők. A lakossági portfólió hátralévő futamidejének növekedésével együtt nő az adósságfinanszírozás biztonsága, ami a gazdaság stabilitásának szempontjából elengedhetetlen.

Augusztusban is folytatódott az átrendeződés a hosszabb futamidejű állampapírok felé. A lakossági állampapírok közül a Kétéves Állampapírt és a Prémium Magyar Államkötvényt vásárolták leginkább a kisbefektetők – tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Közölték: a Kétéves Állampapírba (2MÁP) és Prémium Magyar Államkötvénybe (PMÁK) több mint 73 milliárd forint befektetés érkezett augusztusban. A Kamatozó és a Féléves Kincstárjegyek (KKJ és FKJ) értékesítési üteme lassult, mely technikai okra vezethető vissza: négy kibocsátási napra öt lejárati nap jutott, ezért a KKJ állománya alig emelkedett, az FKJ állománya pedig csökkent.

ÁKK - Varga Mihály - a kétéves futamidejű államkötvényt bejelentő sajtótájékoztatón - 2017. április 3-án.

Varga Mihály a kétéves futamidejű államkötvényt bejelentő sajtótájékoztatón Fotó: MTI

Az ÁKK idén nettó 1291 milliárd forint névértékű lakossági állampapírt értékesített, melynek több mint hetven százalékát a 2MÁP és a PMÁK államkötvények tették ki. Ez a mennyiség az erre az évre tervezett összeg kétszerese. A lakossági portfólió hátralévő futamidejének növekedésével együtt nő az adósságfinanszírozás biztonsága, ami a gazdaság stabilitásának szempontjából elengedhetetlen.