Olaszország déli részét is elérte a vihar

 

Nemcsak az Egyesült Államokban, de Európa egyes részein is ítéletidő tombol. Olaszországban legkevesebb hatan meghaltak és négyen eltűntek, amikor Toscana-ban lecsapott a vihar. Az ítéletidő miatt Olaszország észak-nyugati partvidékét katasztrófasújtotta övezetté nyilvánították, az iskolák is zárva maradtak.

A helyszíni tudósító arról tájékoztatott, jelenleg narancssárga színű közepes fokozatú riasztás van érvényben 11 településen, mely kedd estig van érvényben. Folyamatosan zajlik a kárfelmérés és a sártörmelék eltakarítása.

Továbbra is keresnek még két eltűnt személyt, valószínűleg az ár a tengerbe sodorhatta a holttesteket.

Időközben a vihar már elérte Olaszország déli részét, Campaina tartományt. Nápolyban jégeső és légtölcsér pusztított. Itt is elhalasztották a következő napokra kitűzött iskolakezdést. Szicíliában lezárták a palermói repülőteret.

Az olasz államfő pedig felszólította a politikai pártokat, hogy kezdjék meg a konkrét környezetvédelmi politika kidolgozását – mondta el a tudosító. Az olasz környezetvédelmi miniszter is arra szólított fel, gyors lépésváltoztatásra van szükség a helyzet javítása érdekében.

Alaptalan vádakkal illették a római kormányt

Alaptalannak nevezte Marco Minniti olasz belügyminiszter azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a római kormány több millió eurót juttatott a líbiai embercsempész-szervezeteknek, ezzel fékezve meg a migránsok indulását.

Az ügyről egy olasz napi lap tudósítója adott hírt Líbiából jelentkezve, azt állítva, hogy az egyik legnagyobb embercsempész-szervezet főnöke csaknem 5 millió euró pénzt kapott az olasz kormánytól.

Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, valóban küldött pénzt Líbiába, de nem embercsempész-szervezetnek, hanem a városok polgármestereinek, akik ezért cserébe elkötelezték magukat arra, hogy fellépnek az embercsempészek ellen – tájékoztatott a tudósító.