Mintegy tízezren vettek részt a maratoni Szenes Iván emlékkoncerten

 

Idén is hatalmas sikerrel zárult Budapest egyik legnépszerűbb zenei rendezvénye: több mint tízezer ember vett részt az ötórás Szenes Iván Emlékkoncerten. A generációkat összekötő dalokat többek között Korda György, Balázs Klári, Malek Andrea, Balázs Fecó, Bodrogi Gyula, Koós János, Zalatnay Cini, Vastag Tamás, és Tabáni István előadásában hallhatta a közönség.

Hetedik alkalommal rendezték meg Szenes Iván tiszteletére az ingyenes emlékkoncertet szeptember 10-én 18.30-tól a most már  Szenes Iván téren. Az est folyamán három generáció – Szenes Andor, Szenes Iván és Szenes Andrea – dalai csendültek fel a legendássá vált találkozások terén.

A generációkat összekötő, töretlen sikerű dalokat Korda György, Balázs Klári, Király Linda, Malek Andrea, Mészáros János Elek, Balázs Fecó, Bodrogi Gyula, Koós János, Voith Ági, Zalatnay Cini, Aradszky László, Mészáros János Elek, Vastag Tamás, Tabáni István, Nyáry Károly, Nyáry Edit, Nyáry Alíz, a 3+2, a Józsefvárosi Cigányzenekar valamint Kathy-Horváth Lajos előadásában hallhatta a közönség.

“Szenes Istvánt mindenki szerette”

A nagyszabású, zenés show-ban Bodrogi Gyula és Szenes Andrea a rendezvény két műsorvezetője osztottak meg eddig nem hallott történeteket a közönséggel. Bodrogi Gyula a legendás dalszövegíróra emlékezve elmondta: Szenes Ivánt mindenki szerette, elég körülnézni a széksorok között, generációkat hoz össze ma is, a nézőtéren és a színpadon egyaránt.

Szenes Andrea elmondta, hogy a Szenes család része a Rezső tér – ma már Szenes Iván tér – történelmének: „Önökkel együtt formáljuk tovább a tér történelmét”. Hozzátette: gyönyörű budapesti hagyománnyá nőtte ki magát a koncert, amit a következő években is szeretnének megrendezni.

Az est háziasszonya azt is elárulta, hogy elnökletével nemrég  megalakult a Tisztviselőtelepi Kulturális Önkormányzati Központ, amely többek közt a tisztviselőtelepiek és a Szenes Iván tér szellemiségét szeretné folytatni, képviselni a nyilvánosság előtt is a gondolataikat  és a fellépők között többen is akadnak, akik már csatlakoztak is .

„Törőcsik Mari pár  évvel  ezelőtt megjósolta nekem, hogy egyszer politikai pályára lépek, ezt most azért csináltam, mert úgy éreztem most jött el az ideje, és az ember lakhelyén fontos, hogy figyeljünk egymásra ” – mondta el Andrea. A női talkshow hazai megalkotója, a köztévé egykori alelnöke  továbbá elmondta, hogy a közéleti tevékenység építése mellett egyre több dalt is ír.

Budapest, 2009. szeptember 8. Szenes Iván dalszövegíró, zeneszerző, író és dramaturg beszél az otthonában berendezett Szenes Színházban a Magyar Televízió forgatásán. Az M1-es csatorna 12 részes sorozatot készít a 85 éves érdemes művészről. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Szenes Iván dalszövegíró, zeneszerző, író és dramaturg beszél az otthonában berendezett Szenes Színházban a Magyar Televízió forgatásán. Az M1-es csatorna 12 részes sorozatot készít a 85 éves érdemes művészről.
MTI Fotó: Czimbal Gyula

“Generációk tanultak meg együtt énekelni”

A főpolgármester helyettes, aki tavaly Törőcsik Marival és Szenes Andreával közösen avatta fel a teret, visszatérő vendégként köszöntötte a jelenlévőket. Szalay Bobrovniczky Alexandra úgy kiemelte, hogy Budapesti hagyományként fontos szerepe van a koncertnek, majd hozzátette, hogy nagyon tetszett neki az esti dalok közül Szenes Iván Budapest himnusza.

A főpolgármester helyettes hozzátette: Szenes Iván dalai rengeteg érzelmet megmozgatnak az emberekben, talán ezért is gyűlnek össze ilyen sokan a közönség soraiban évről-évre. Szalay Bobrovniczky Alexandra ara is emlékeztetett, hogy több mint kétezer dal született a legendás téren, melyek a magyar kultúra szerves részét képezik.

A hagyományokhoz híven, a koncerten adták át a Szenes Iván Művészeti díjakat, valamint a Szenes Iván Ötletdíj, amelyet Kocsis Máté Józsefváros polgármestere vett át az emlékkoncert megalkotásának  és a Szenes Iván tér ötletéért. Andrea emlékezett, hogy édesapja halálakor meglátogatta a polgármester, és abba a székbe ülve, ahol leginkább Hofi Géza szokott ülni, ott szólalt meg, hogy legyen Szenes Iván Emlékkoncert a téren és 5 év múlva legyen Szenes Iván tér.

Kocsis Máté a díj átvételekor úgy fogalmazott: „Évekkel ezelőtt szerettük volna meghálálni Ivánnak azt, amit évtizedeken keresztül a közösségért tett. Amíg emlékezünk rá, addig örökké élni fog. Örülünk, hogy Szenes Iván józsefvárosi , hisz így jön el ilyen sok ember ide” A polgármester hozzátette: ez az első alkalom, amikor a közönség hivatalosan is a Szenes Iván téren foglalhat helyet. Kocsis Máté a legendás dalszerzőre emlékezve elmondta, hogy Iván generációkat tanított meg együtt énekelni, dalai pedig halhatatlanok.

Korda György és Balázs Klári sem találkozik, haSzenes István nem mutatja be őket egymásnak

Idén Szenes Iván Életműdíjat Korda György kapott, aki most először vett részt a rendezvényen. Az énekes Szenes Iván érzelmesebb, lírai dalait vitte hatalmas sikerre valamint Szenes dallal  nyerte meg annak idején  a Táncdalfesztivált is. A díjat Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos adta át. Andy Vajna felidézte, hogy az oly népszerű magyar film vezérdala, amelyet Korda György adott elő az est folyamán is Szenes dal: A Duna parti csónakházban.

Korda György elmondta, hogy nagyon hálás, amiért részese lehet a nagyszabású eseménynek, továbbá elárulta a jelenlévőknek, hogy feleségét Balázs Klárit, Szenes Iván mutatta be neki annak idején. A művész azt is megígérte, hogy amíg csak lehet fellép az emlékkoncerten.

A Szenes Iván Művészeti díjat Király Linda vehette át a Szenes-dalok különleges feldolgozásáért, előadásáért és a fiatalabb generációhoz történő eljuttatásáért. A népszerű énekesnő azon dolgozik, hogy a Hosszú az a nap – amelyet Szenes Iván feleségéhez írt – angol nyelvű átdolgozása világslágerré váljon.

A díjeső folytatódott…

Voith Ági színésznő kapta idén a Kornay-Szenes Iván női díjat. A művésznő több mint 5 évtizeden keresztül vitte sikerre Szenes Iván színdarabjait, melyekből sláger lett pl. az Engem nem lehet elfelejteni vagy a Jamaikai trombitás.

Már a tavalyi koncert is különleges volt, hiszen Törőcsik Marival együtt a főpolgármester helyettes felavatta a Szenes Iván teret, viszont az idei est szintén kihagyhatatlan volt, hiszen még több érdekesség várta az érdeklődőket: Bodrogi Gyula a Szenes Andreával közösen írt, Szervusz Szenes Iván tér című dalt adta elő. A dal közösségépítő erejét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a közönség együtt énekelte.

Malek Andrea első alkalommal lépett színpadra a koncerten gyermektáncosaival. Balázs Fecó – akiről a koncert közben azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy Szenes Iván szerzőtársa volt – az Én a szívemmel sohasem spóroltam című dalt adta elő. A máig ismeretlen szerzeményt, Szenes Ivánnal közösen alkották. Balázs Fecó a dal megírása után 27 évvel jött rá, hogy az Én a szívemmel sohasem spóroltam pontosan róla szól.

Kiemelt rendezvénnyé vált a hetedszerre

Emlékezetes produkcióval készült a Nyáry család is. Szenes Iván köztudottan nagyon szoros kapcsolatot ápolt lányával, Andreával, ezért is nevezhető különlegesnek Nyári Károly és lányai – Edit és Alíz – közös fellépése a Szenes téren. A büszke édesapa korábban is többször előadta Edit lányával Szenes Andrea szerzeményét, az Édesapám című dalt.

Aradszky László idén ismét megújult: Marci nevű, mindössze hat esztendős unokájával a Lazítani című nagysikerű slágerrel kápráztatta el a közönséget.

Különlegesség volt továbbá, hogy az est folyamán először lépett a Szenes téri színpadra a Józsefvárosi Cigányzenekar Kathy-Horváth Lajos vezetésével. A jelenlévők a formáció és Tabáni István előadásában a Mindenkinek van egy álma című dalt majd a tér himnuszát, a Találkozás a Szenes Iván téren-t hallgathatták meg.

Az ötórás koncert végeztével méltán mondható, hogy a Szenes Iván Emlékkoncert Budapest kiemelt rendezvényévé nőtte ki magát.  Ez a Szenes Ivános hangulat sehol máshol nincs. Korábban soha ennyien nem jöttek erre a térre. A nagysikerű rendezvény végén az előadók és a közönség is egyetértett abban, hogy jövőre szeptember 9-én ismét találkoznak a Szenes Iván téren.

A koncertről televíziós felvétel is készült, amely csütörtök esténként este 8-tól lesz látható a Duna World-ön.