Komoly klímapolitikára van szüksége Olaszországnak

 

Az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófákkal szembeni védekezés érdekében "komoly klímapolitikára" szólította fel az olasz pártokat Sergio Mattarella olasz államfő a toszkán Livorno városát sújtó vihar után, amelyben hatan életüket vesztették és két eltűntet még keresnek.

Sergio Mattarella kijelentette, nincs vesztegetnivaló idő, Olaszországnak a globális éghajlatváltozással szemben minél gyorsabb és minél komolyabb klímapolitikával kell válaszolnia..

Livornóban hétfőn a kárfelmérés, valamint a lakóházakat és üzleteket beborító sár- és törmelék eltakarítása zajlott. A város térségében továbbra is narancssárga, vagyis közepes riasztás érvényes. Az iskolák hétfőn zárva tartottak. A két eltűnt személy, egy férfi és egy nő holttestét a tengerben keresik, nem kizárt ugyanis, hogy a vihar okozta ár magával sodorta őket egészen a tengerig.

Faágak egy vízzel és sárral eláraszott utcán az olaszországi Livornóban 2017. szeptember 10-én, a toszkánai városra lesújtó éjszakai vihar után. A természeti katasztrófában hatan meghaltak, többen eltűntek. (MTI/EPA/Alessio Novi)

Faágak egy vízzel és sárral eláraszott utcán az olaszországi Livornóban 2017. szeptember 10-én, a toszkánai városra lesújtó éjszakai vihar után. A természeti katasztrófában hatan meghaltak, többen eltűntek. (MTI/EPA/Alessio Novi)

Filippo Nogarin livornói polgármester úgy nyilatkozott, semmilyen előzetes értesítést nem kaptak a rendkívüli vihar érkezéséről, amely vasárnap hajnalban váratlanul csapott le a városra. A meteorológiai előrejelzések a vihart a szomszédos Liguria tartományban várták, ahol riasztást rendeltek el,  az azonban Liguriát megkerülve Toszkánát sújtotta.

Livornó lakosai emlékeztettek, hogy hasonló vihar 1990-ben söpört végig a városon, és pontosan ugyanilyen károkat okozott, de azóta a hatóságok semmit nem tettek a  megelőzés érdekében.

A vihar következményeit a helyszínen felmérő Gian Carlo Galletti környezetvédelmi miniszter azt mondta, “a klímaváltozás lépésváltást sürget”. Bejelentette, hogy hamarosan európai meteorológiai intézetet nyitnak Bolognában, amely a most tucatnyi olaszországi meteorológiai központ munkáját egyesíti  az előrejelzések pontosságát segítve. Hozzátette, ezen túl azonban az olasz városoknak is tenniük kell a megelőzésért a folyómedrek és a csatornahálózatok tisztításával.

Enrico Rossi Toscana tartományi elnöke szerint Olaszországban alábecsülik az időjárási riasztásokat, mivel a rosszidő ma már nem “egyszerű” vihart jelent, hanem olyan meteorológiai jelenséget, amelyre a lakosságnak fel kell készülnie.

A vihar az éjszaka folyamán Toszkánából Campania tartományig vonult, ahol Nápoly térségében szintén jelentős károkat és földomlást okozott. A vihar vízzel árasztotta el a szicíliai Palermót is. A rosszidő miatt a sziget több városában elhalasztották a tanévnyitást.

Tizenegy olasz tartományban érvényes még a narancssárga riasztás, amely az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giulia és Veneto tartományban egészen kedd estig érvényben marad az itt várt viharok miatt.

Olasz klímaszakértők szerint az egyre gyakoribb trópusi viharokat a túlzottan felmelegedett olasz tengerek okozzák. A Tirrén-tenger hőmérséklete idén nyáron meghaladta a 30 Celsius fokot, ezért már nyáron jelezték, hogy ez “végletes” időjarási jelenségekhez vezethet az ősz folyamán. Majdnem négy hónap szárazság után Itáliát heves viharok sújtják.

Az olasz környezetvédelmi szervezetek adatai szerint az utóbbi három évben Itáliát több mint száz “rendkívüli” vihar és ezt követő áradás sújtotta, amelyek 7,6 milliárd euró kárt okoztak. 2000 óta több mint 200-an haltak meg az olaszországi rosszidőben.