Jó állapotú viking kardot találtak Norvégiában

 

Több mint ezeréves, remek állapotban megmaradt viking kardra bukkant egy vadász Norvégiában.

Az Aftenposten lap közlése szerint Einar Ambakk rénszarvasvadász egy kőhalomból kiálló barna tárgyra bukkant, amikor társaival rénszarvasok nyomát követték Reinheimenben, Norvégia középső részén, ahol korábban még sohasem vadásztak.

Ambakk először azt hitte, hogy rozsdás vasrúdra lelt, de amikor kihúzta, kiderült, valódi kard. A fegyvert 1640 méteres tengerszint feletti magasságon találták meg, és több mint ezer éven át félig kitüremkedett a földből. Ambakk értesítette a helyi régészeket és szakértőket.

“Amennyire én tudom, soha korábban nem találtak kardot ilyen magasságban. Az is ritka, hogy ilyen jó állapotban maradt fenn” – mondta Lars Holger Pilo régész. A szakértő szerint a viking kard markolata két részből áll, valószínűleg javításon esett át, de feltételezhetően a 800-as, 900-as évekből származik.

Illusztráció -viking harcos. (Fotó: Shutterstock)

Illusztráció -viking harcos. (Fotó: Shutterstock)

Pilo szerint különleges, hogy a több mint ezer éve a felszínen lévő ereklyét eddig nem vették észre. Mint kifejtette, az emberek eddig valószínűleg nem közelítették meg az omladékot, távolról pedig nem látszott a kard. A magas hegynek ezen a területén valószínűleg csak vadászok járnak.

“Maga a környezet is különleges. Milyen viking hagyja legféltettebb tárgyát a hegyen? A tulajdonos valószínűleg eltűnt vagy elveszítette kardját. Talán elhagyta és máshol halt meg, például egy hóviharban” – tette hozzá Pilo.

A kardot hétfőn Lillehammerben vizsgálják meg, hamarosan az oslói Kulturális Történelmi Múzeumba szállítják további kutatások céljából.