Egy újabb tanú miatt kérnek perújítást Portik ügyében

 

Egy elítélt bűnöző azt állítja, Rohác elárulta neki a valódi megbízója nevét.

Egy közismert magyar bűnöző szerint Jozef Rohác elárulta neki a börtönben, hogy nem Portik Tamás adta a megbízást Boros Tamás felrobbantására. Legalábbis ezzel szorgalmazzák Portik perújrafelvételét az Aranykéz utcai merénylet ügyében.

Megérkezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre (főügyészség) Portik Tamás perújítási indítványa az Aranykéz utcai merénylet ügyében, erősítette meg lapunknak Csiha Gábor főügyészségi katonai ügyész, szóvivő. Az indítványt szeptember 1-jén adta postára Portik védője, Szikinger István, majd 4-én érkeztették és iktatták a főügyészségen.

A szóvivő szerint 15 napon belül kialakítják az álláspontjukat az indítvánnyal kapcsolatban. Lényeges, hogy a perújítás egy jogorvoslati lehetőség abban az esetben, ha a bíróság jogerős ítéletével elbírált bűncselekménnyel kapcsolatosan olyan új bizonyíték kerül elő, amely a terhelt felmentését, illetve bűnösségének megállapítását, esetleg lényegesen enyhébb – más esetben lényegesen súlyosabb – büntetését valószínűsíti.

Portik Tamás (háttal) a bíróságon

Tizenhárom év fegyházra ítélték Portik Tamást

Portik Tamást jogerősen 13 év fegyházra ítélték, miután bizonyítottnak találták, hogy ő adott megbízást 1996-ban a szlovák Jozef Rohácnak, hogy ölje meg ellenlábasát, a rá is terhelő vallomást tevő Boros „Óriás” Tamást. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla – az elsőfokkal azonosan – úgy ítélte meg, Portik nem tudta, hogy Rohác robbantani fog 1998. július 2-án az Aranykéz utcában, megölve ezzel Boros mellett még három ártatlan járókelőt, megsebesítve húsz másikat. Bár a főügyészség életfogytiglant kért a volt vállalkozóra, az ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokon kiszabott 13 év fegyházat.

Portik védője, Szikinger István korábban kifejtette a Magyar Időknek: súlyosan korlátozták a védelem jogait azzal, hogy Milos Kastan szlovák bűnözőt indítványuk ellenére sem hallgatták meg személyesen a perben. A védelem szerint kizárólag Kastan vallomása alapján ítélték el Portikot az Aranykéz utcai robbantás miatt. A perújrafelvételt most azonban egy új tanúra építve indítványozták.

Közismert magyar bűnöző lehet az új tanú

A Magyar Idők értesülései szerint az újonnan felbukkant tanú egy közismert magyar bűnöző, aki a beadvány szerint magától Jozef Roháctól hallotta, hogy nem Portik volt a Boros elleni merénylet megbízója.

Amennyiben a főügyészség úgy értékeli, hogy van alapja az indítványnak, perújítási nyomozást rendelhet el.

A teljes cikket ide kattintva elolvashatja.