Bannon: vezető republikánusok akadályoznák meg Trump programját

 

A republikánus elit egy része megpróbálja aláásni Donald Trump amerikai elnök programját - állította Steve Bannon, a Fehér Ház nemrégiben lemondatott stratégiai főtanácsadója egy televízós interjúban.

Bannon a CBS televízió 60 perc című, vasárnap esti politikai műsorának adott interjút. Ennek egyes részleteit a csatorna pénteken nyilvánosságra hozta. A volt főtanácsadó, aki ismét a Breitbart News jobboldali médiumot vezeti, azt állította, hogy a Republikánus Párt egyes vezetői nem csupán Trump programját akarják aláásni, hanem egyenesen a tavalyi elnökválasztás eredményét szeretnék megsemmisíteni. “Ez olyan nyilvánvaló, mint ahogyan a nappalt az éjszaka követi” – fogalmazott.

A közelmúltban lemondásra kényszerült az egykori elnöki tanácsadó – Forrás: MTI/AP/Andrew Harnik

Steve Bannon konkrétan Mitch McConnell szenátusi frakcióvezetőt és Paul Ryan házelnököt említette, akik szerinte “nem akarják “Donald Trump populista, gazdasági nacionalista programjának megvalósítását”. A riporter kérdésére Bannon felidézett egy Trump és McConnell közötti párbeszédet, melynek során McConnell ingerülten azt mondta, “nem akar többé a washingtoni mocsár lecsapolásáról hallani”.

Donald Trump választási kampányának egyik jelszava ugyanis az volt hogy “lecsapolja a washingtoni mocsarat”, azaz megtisztítja a washingtoni politikát. Bannon felidézte azt is, hogy Reince Priebus, Trump nemrégiben szintén távozásra késztetett kabinetfőnöke, aki korábban a Republikánus Országos Bizottság elnöke volt, tavaly októberben egy megbeszélésen azt mondta Trumpnak: “vagy azonnal visszalép az elnökjelöltségtől, vagy az amerikai politikatörténet legnagyobb arányú vereségét szenvedi el”.