Vezető szerepet tölthet be az 5G tesztelésében Magyarország

 

Magyarország vezető szerepet tölthet be a régióban az 5G (ötödik generációs) telekommunikációs technológia és a ráépülő okos megoldások tesztelésében a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint.

Christopher Mattheisen a szolgáltató szerdai közleménye szerint a cég budapesti 5G konferenciáján kijelentette: a Magyar Telekom segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központja lehessen és kezdeményező szerepet vállal a digitális átalakulást elősegítő programokban.

Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: bár a 4G technológia gyorsabb adatátvitelt és számos új lehetőséget hozott, fejlődése lineáris maradt. Az 5G új szintet jelent a legkorszerűbb technológiák kihasználásában többek között a szállítmányozás, a mezőgazdaság, az orvostudomány vagy a közigazgatás terén – tette hozzá.

Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense a rendezvényen elmondta, hogy kezdetben az autóipari megoldások jelenthetik majd az 5G hajtóerejét – írták. Közleményében a Magyar Telekom megjegyezte: az interneten keresztül már most is emberek milliárdjai állnak egymással kapcsolatban, de a következő időszakot a gépek, eszközök és érzékelők közötti kommunikáció, a “dolgok internete” (Internet of Things, IoT) fogja meghatározni.

Hozzátették: az előrejelzések szerint 2025-re elérheti az 50 millárdot az összekapcsolt eszközök száma, ehhez pedig nagy teljesítményű hálózatokra van szükség. Az új alkalmazások gyorsabb átviteli sebességet, rövidebb válaszidőt, nagyobb biztonságot és kapacitást igényelnek, 5G nélkül ráadásul a valós idejű kommunikáció sem jöhet létre, mivel ezerszer nagyobb kapacitást, tízszer gyorsabb átviteli sebességet és tízszer alacsonyabb átviteli késleltetést, valamint stabil válaszidőt biztosít – áll a közleményben.

A cég szerint az 5G várhatóan megnyitja az utat jelenleg még nem vagy csak kísérleti formában létező technológiák – többek között az intelligens közlekedési rendszerek, az okos otthonok és városok, a robotizált távműtétek vagy a távorvoslási alkalmazások – előtt is.