Nógrádi: 24 óra alatt le lehet zárni a határokat – VIDEÓVAL

 

Magyarország már két évvel ezelőtt felismerte, hogy az Európán átsöprő migránsáradatot a határok szigorúbb védelmével lehet feltartóztatni. A sokat kritizált magyar politika most mégis követőkre talált. Egyre több uniós tagállam szigorított a migránsokkal kapcsolatos törvénykezésén.

2015 első felében mintegy 78 ezer ember lépte át Magyarország határát illegálisan. A migránsok gyalog, vagy különböző közlekedési eszközökkel szelték át az országot. Bevándorlók tízezrei aludtak hetekig a pályaudvarokon vagy különböző köztereken.

Európában elsőként Orbán Viktor látta be, hogy a migránsok áradatát csupán a déli határzár megépítésével lehet megállítani.

24 óra elég lenne 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Európa határait 24 órán belül lehet lezárni, ha valaki ezt a döntést meghozza. De a jelenlegi uniós politika nem ilyen – tette hozzá.

A szakértő szerint a fővonal mentén való politizálás nem sikeres.

Egyre többen belátják 

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök levélben arra kérte az Európai Bizottságot, hogy fizesse ki a 270 milliárd forintos magyar határvédelmi intézkedések felét, köztük a határkerítés költségeit.

Bár az uniós tagállamok közül még mindig sokan kritizálják a magyar határzárat, mégis egyre több helyen lehet hasonlókkal találkozni, még ha azokat nem is határzárnak nevezik.

Az integrációt erőltetik, de nem működik  

Nógrádi György a hirado.hu-nak úgy nyilatkozott, az Európai Unió 28 tagállama abban egyetért, hogy a lakosság nem akar több migránst befogadni. Az EU vezetői azonban továbbra is az integrációt erőltetik, holott ez, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, nem volt sikeres.

Megjegyezte, hogy minden tagállamban született arra vonatkozó döntés, hogy megszigorítsák a migránsokkal kapcsolatos törvénykezést. A biztonságpolitikai szakértő szerint Belgiumban is az első terrortámadást követően „jött a rendcsinálás”.