Kezdődik a migránsok üdültetése a Kis-Balaton mellett

 

Ma kezdi meg a Migration Aid nevű szervezet a Magyarországon tartózkodó migránsok üdültetését a Kis-Balaton mellett. Sajtóhírek szerint a Zala megyei Esztergályhorvátiban alakítják ki a tábort, ahova a bevándorlókat várják - hangzott el az M1 Híradójában.

Sajtóhírek szerint a Zala megyei Esztergályhorvátiban alakítják ki a tábort, ahova a bevándorlókat várják. Esztergályhorvátiban hivatalosan nem tudnak a migránsok érkezéséről. A 400 lelkes település egyik nyaralóját egy osztrák orvosnő ajánlotta fel a civil szervezetnek. A helyi polgármester félti az ott élők nyugalmát. Ráadásul a településen élőket meglepte a hír, hivatalosan ugyanis senki sem kereste meg őket az üggyel kapcsolatban.

Szeretnénk, ha ez a nyugodt település nyugodt is maradna, ha ezek a családok idejönnek, további cél, ugyanígy, ugyanezt a nyugalmat fenntartani és megpróbálni a békés egymás mellett élést elérni – fogalmazott Rékasi Csabáné, Esztergályhorváti polgármestere.

Hozzátette, hogy a helyiek egyébként egy befogadó közösség, amennyiben olyanok jönnek, akik családosak, tudnak viselkedni, betartják a szabályokat, természetesen befogadják őket és nyugodtan maradhatnak. Azonban a 460 lelkes település nagyobb része nem örül annak, hogy idejönnek, nagyon ellenzik, mert attól félnek, hogy akik majd itt lesznek, megdézsmálják a gyümölcsöt és a zöldséget.

A Migration Aid augusztus utolsó hétvégéjén vitt le menekülteket a Balaton partjára, egy napot töltöttek Zamárdiban – a civil szervezet beszámolója szerint pozitív tapasztalatokat szereztek.

A déli órákig egyébként sem a segélyszervezet önkéntesei, sem pártfogoltjaik nem érkeztek meg Esztergályhorvátiba.