Ingyenes miniopera és divatbemutató lesz az Andrássy úton

 

Ingyenes évadnyitó szabadtéri előadást tart az Operaház előtt Terézváros önkormányzata, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége és a Magyar Állami Operaház immár hetedik alkalommal.

Az „Örökség és a XXI. század” mottójú kulturális rendezvény szeptember 9-én látható a lezárt Andrássy úton, az Operaház előtt. Az éjszakába nyúló programsorozat délután egy órakor kezdődik a Szfinxteraszon, ahol az Operaház ajándékaként a színház művészei három minioperát adnak elő.

A szabadtéren felállított alkalmi nagyszínpad este hat órakor izgalmas produkcióval nyit: egy olyan rendhagyó, táncbetétekkel színesített, zenés divatbemutatóra kerül sor, amelynek során többféle módon mutatkozik meg, hogyan ötvöződhet a magyar kortárs öltözéktervezők XXI. századi gondolkodásmódja a dualizmus korának idézetével.

Videoinstalláció a Magyar Állami Operaház honlokzatán a Díva(t)bemutató az Operánál című rendezvényen 2012. szeptember 15-én este. A divatbemutatón operaénekes és balett-táncos modellek léptek a kifutóra, valamint szabadtéri koncert várta a közönséget.

Videoinstalláció a Magyar Állami Operaház honlokzatán a Díva(t)bemutató az Operánál című rendezvényen 2012. szeptember 15-én este. 

Az érdeklődők többek között Latin Anna, Csegöldi Erika, Bein Klára, Molnár-Madarász Melinda, Szabó Fruzsina, Göbölyös Márta, Szűcs Blanka, Marosi Kriszta, Aranyosi Zsuzsanna, Molnár Mária Virág munkáit láthatják majd.

Az előadás valódi kuriózumnak ígérkezik annyiban is, hogy a modelleket a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói adják. A rendhagyó táncbetétekkel színesített, zenés divatbemutató koreográfiáját Sebestyén Csaba, a Magyar Táncművészeti Egyetem Klasszikus Balett Tanszékének docense, a Győri Balett egykori kiváló szólótáncosa külön erre az alkalomra készítette.

A nemzeti dalszínház idei évada este hét órakor Erkel Bánk bán című művének előadásával nyílik meg.

Az épület felújítása miatt  – rendhagyó módon – a közvetítés képsorai az Erkel színházból érkeznek az Andrássy úti kivetítőre. A magyarság számára ikonikus dalművet – annak ritkán hallható bariton változatában – Vidnyánszky Attila, a Magyar Állami Operaház egykori főrendezője, a Nemzeti Színház igazgatója állította színpadra.

A Bánk bán szünetében videoinstallációk láthatók majd az Operaház épületén. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének alkotói – Gábor Éva Mária, Pál Gábor és Gutema Dávid – ismét a ház főhomlokzatának architektúrája mentén, a technika legkorszerűbb eszközeinek felhasználásával, a felhangzó zenét és az est koncepcióját is alapul véve fogalmazták meg képi alkotásukat.

A szabadtéri művészeti program kurátora Simonffy Márta, Terézváros önkormányzatának kulturális alpolgármestere, egyben a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke. Évről évre ő álmodja meg az egyszeri rendezvények mottóját és koncepcióját, emellett a szabadtéri produkciók megvalósításában ugyanakkor alkotóként, rendezőként is meghatározó szerepet visz.

Az estet szervező intézmények nevében Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója köszöntik a közönséget a nagyrendezvény kezdetén, esdte hat órakor.

Az ingyenes összművészeti eseményre látogatók számára széksorok állnak majd rendelkezésre a lezárt Andrássy úton, amelyeket a nézők érkezési sorrendben foglalhatnak el.