Robbanás történt egy houstoni vegyi üzemben

 

Két robbanás történt a houstoni Arkema vegyi üzemben, óriási fekete füst száll fel.

A BBC szerint az ott tartózkodók két robbanást hallottak.

 

A Harvey hurrikán okozta katasztrófahelyzet után a cég korábban közölte, hogy nem tudnak semmit tenni a robbanás ellen, ugyanis a heves esőzések és áradások miatt nincs áram, emiatt nem tudják a megfelelő hőmérsékletre lehűteni a vegyi anyagokat.  A vezérigazgató szerint körülbelül 1,8 méter magas a vízszint a komplexumban.

 

Még további detonációkra is számítanak, mert a termékeket több különböző helyszínen tárolják a víz alá került üzemben. Az Arkema vállalat arra kérte a környékről evakuált lakókat, hogy ne térjenek vissza otthonukba, amíg a katasztrófavédelmi hatóságok nem engedélyezik azt.  A dolgozókat és a környéken élőket három kilométeres körzetben kimenekítették.

A Harris megyei seriff közlése szerint tíz ember kórházba került, miután belélegezte a robbanás nyomán keletkezett füstöt, köztük a seriff helyettese.

A cég szerves peroxidokat készít, amiket többek között építkezéshez használatos anyagokhoz használnak. Az Arkema közleményében kiemelte: a szerves peroxidok különösen gyúlékony anyagok. A hatóságokkal egyetértésben arra jutottak, hogy tűzvész esetén a legokosabb dolog megvárni, amíg a lángok maguktól kialszanak. A vállalat arra is figyelmeztetett, hogy a szerves peroxidok égése során sűrű fekete füst keletkezik, amelyet kellemetlen belélegezni, illetve szem- és bőrirritációt is okozhat.

Az utóbbi napokban a Harvey először hurrikánként, majd trópusi viharként pusztított Texasban és Louisiana államban. Az ítéletidő eddig legkevesebb 33 ember halálát okozta.