Légtisztító mohafalat adtak át a Kolosy téren

 

Légtisztító mohafalat állítottak fel a budapesti Kolosy téren, amelyet Óbuda-Békásmegyer önkormányzata csaknem 20 ezer euróért bérel a Green City Solutions német cégtől.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a megnyitón elmondta, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata élen jár a városi környezet káros hatásainak csökkentésében.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a képviselőtestülettel a Szent Margit Kórház tetején egy olyan napelem-rendszert adtak át, amely jelentősen segíti a kórház energiafelhasználását. Fejlesztés alatt áll a Mészkő utcai part, ahol egy városrész újul meg – tette hozzá.

A Green City Solutions német cég CityTree elnevezésű innovatív légtisztító utcabútora a fővárosi Kolosy téren 2017. augusztus 31-én. A 275 fa légtisztító erejét ötvöző mohafal 6 hónapon keresztül tisztítja a levegőt és csökkenti a levegőszennyezést a téren. MTI Fotó: Kovács Attila

Innovatív légtisztító utcabútor a fővárosi Kolosy téren. MTI Fotó: Kovács Attila

Emlékeztetett, hogy a főváros és a kormány közös együttműködésében Európa legnagyobb elektromos buszflottája van a fővárosi közlekedésben, amely jelentősen hozzájárult a levegő tisztulásához.

Óbuda kedvező helyzetben van

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, hogy Óbuda kedvező helyzetben van a levegő tisztaságának szempontjából, azonban több légszennyezettséggel terhelt pontja van, a legkritikusabb a Kolosy tér.

Hozzátette, hogy Óbuda közterületein 44 500 fának van hely, azonban csak 38 877 fa van. 2017-ben 351 fát telepítenek a kerületbe, az első negyedében már 60 fát ültettek. Ezzel párhuzamoson felméretik a testvérhegyi és táborhegyi közparkok faállományát, jövőre pedig 2 ezer fát vizsgálnak meg műszeresen.

Évente 14 ezer ember veszti életét

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport képviselője elmondta: a legveszélyesebb környezeti ártalom Magyarországon a légszennyezés, évente 14 ezer ember veszti idő előtt életét kültéri légszennyezés miatt, ezért fontos annak csökkentése.

Dénes Honus, a Green City Solutions ügyvezetője hangsúlyozta, a mohák előnye, hogy nemcsak megkötik a szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat, hanem biomasszává is alakítják azokat. A mohafalat takarónövényzet védi a kiszáradástól és az UV-sugárzástól. A cég eddig 50 berendezést készített, amelyeket 10 ország 20 városában állítottak fel – emelte ki.

A 275 fa légtisztító erejét ötvöző mohafal péntektől 6 hónapon keresztül tisztítja a levegőt és csökkenti a levegőszennyezést a Kolosy téren. A mohafal folyamatosan méri és jelzi saját teljesítményét, amelyet a beépített kijelzőn bárki megnézhet.